Sunday, September 1, 2019

D&D - 5e in NL - Wat heb je nodig (Dutch)

RPG / 5e in NL / Dutch.

Dungeons & Dragons is leuk en helemaal niet zo moeilijk.

Ik zal een paar posts plaatsen over (de regels van) 5e. Makkelijk voor de wannabe spelers voor wie de Engelse taal wel eens problemen oplevert. En aangezien ik het zelf ook nog moet leren 😅...



Fouten


Natuurlijk maak ik (veel) fouten, dus als je iets ziet wat niet klopt, laat dan aub. een berichtje achter.



Belangrijk!


Moet je een nerd zijn om het te spelen?

Nee! Een beetje gek zijn helpt natuurlijk 😂 maar je hoeft er zeker geen nerd voor te zijn. Wat gevoel voor humor is wel een vereiste.

Leeftijd is net zo min belangrijk, al is het misschien wat minder geschikt voor (kleine) kinderen...



Wat wel belangrijk is, is dat je samen speelt en elkaar de ruimte geeft. Het doel is een uitdaging te overwinnen, niet elkaar te verslaan.

Een deelnemer speelt Dungeon Master (DM). Hij is de 'verteller / scheidsrechter'.


Is het een dure hobby?

Nee! (En ja...)

In feite kun je het gratis spelen, maar je kunt het uiteraard zo duur maken als je wilt. Begin je te verzamelen... dan gaat het pijn doen 😬



In principe kan een speler prima van start met alleen maar de gratis te downloaden Basic Rules en een handvol (bijzondere) dobbelstenen.

(Het kan zijn dat de DM wat meer nodig heeft. Lees verder...)


Het spel: de drie basis onderdelen

Dungeons & Dragons bestaat uit drie basis elementen. Iedere speler is anders, en vind andere dingen leuk. Het is belangrijk dat alle spelers en de DM dat begrijpen, en elkaar de ruimte geven.

De volgende drie blokken wisselen elkaar af...


Interactie (rollenspel)

Het 'roleplaying' deel. Spelers (hun karakters) hebben te maken met de wereld om hun heen. Hier draait alles om de fantasie en (on)kunde 😇 van de spelers en de DM.


Vragen, antwoorden, intrige, politiek, zomaar wat onderwerpen die voorbij kunnen komen. Je kunt je helemaal inleven in je karakter, maar hou in je achterhoofd dat het 1. een spel is, en 2. er meerdere mensen mee doen, dus soms moet je een stapje terug doen om het speelbaar te houden...


Taken (acties)

Het leven bestaat niet alleen uit kletsen, actie is wat er nodig is! Is een karakter in staat een bepaalde taak uit te voeren? Kan hij / zij jongleren? Timmeren? Overleven in de wildernis? Welk karakter is een afstammeling van Indiana Jones?


Het ene karakter is beter in een bepaalde taak dan het andere karakter. Hiervoor worden in het spel zogenaamde Skill Checks gebruikt. Soms zijn karakters van zichzelf al goed in bepaalde taken, maar ze kunnen er extra tijd en energie in steken om er beter in te worden.


Combat

Helaas gaat niet alles zonder conflict. In de (meestal middeleeuwse) fantasie wereld van D&D is niet iedereen even aardig 😏 en moet een meningsverschil op andere wijze worden, euh, bijgelegd...



Combat is een wezenlijk onderdeel van het spel, maar alles is en blijft fictief in een fantasie wereld. Samen probeer je de vijand(en) te verslaan, en dat is het belangrijkste aspect van D&D: je werkt en strijd samen met elkaar, niet tegen elkaar.



Wat heb je nodig?



1. Dobbelstenen

Een paar bijzondere dobbelstenen: 1d3, 1d4, 1d6,1d8,1d10, 1d12, 1d20.



Zijn ze niet lokaal te koop dan vind je ze wel online (hier of hier, let goed op de prijs en betrouwbaarheid van sommige leveranciers). Een setje zal ca. 10 euro kosten. Je kunt een 'dice roller' app op je telefoon proberen, maar rollen met dobbelstenen is leuker 😉


2. De regels

Basic Rules (BR, gratis) of een PHB (niet gratis 😅). 

Update: er is ook een online versie van de BR die erg gemakkelijk in gebruik is.



De Basic Rules (BR) heeft alles wat je minimaal nodig hebt aan regels.

In de Players Handbook (PHB) staan extra rassen, klassen, spells, en wat aanvullende regels. Niet noodzakelijk, wel handig!

Sommigen geven de voorkeur aan een digitale versie (kan erg handig zijn voor het opzoeken van zaken) zoals op D&D Beyond, maar ik heb liever een ouderwets papieren boek. Met wat zoeken vind je ook (gratis) online resources zoals Roll 20 D&D 5th Edition Compendium.


3. Voor de DM: PHB, MM en / of DMG

Je kunt spelen met alleen de Basic Rules en / of het PHB, Maar er zijn nog twee andere belangrijke boeken welke het spel makkelijker / leuker maken: de Monster Manual (MM) en Dungeon Master Guide (DMG).

In de MM staan allerlei monsters welke de spelers kunnen tegenkomen. In de DMG staan extra regels en tips voor de DM. Het is NIET noodzakelijk om alle boeken gelijk aan te schaffen. De boeken zijn ook niet goedkoop, ieder boek kost ca. 40 euro. Maar...

Let op. Veel adventures welke je kunt downloaden gebruiken informatie uit het PHB, en / of monsters uit de MM.

Wil je een van dergelijke adventures spelen, dan heeft de DM dus misschien ook een kopie nodig van PHB, MM, en / of DMG...

Het grote voordeel: bevalt het spel je, dan hoef je deze boeken maar 1x aan te schaffen.


4. Een adventure

Een 'script' voor een avontuur, waarin de verschillende locaties, situaties en monsters staan.

Je kunt er zelf een schrijven (best wel moeilijk) of er eentje downloaden. Er zijn veel (gratis) adventures online te vinden, maar niet allemaal even goed, en sommigen hebben de PHB, MM en / of DMG nodig.

De Starter Set (niet gratis) bevat een goed beginners avontuur Lost Mine of Phandelver. Deze box bevat alles wat je nodig hebt om te spelen, en wanneer je daar de Basic Rules aan toevoegt moet het lukken.



Helaas is het moeilijk om een (gratis) avontuur te vinden wat helemaal te spelen is met de Basic Rules. (Suggesties welkom.)

Heb je een PHB en MM, dan is er een heleboel op het internet te vinden, al varieert de kwaliteit nogal...



5. Een locatie

Lees: tafel, stoelen, drinken, chips'n'dips.

Vaak neemt elke speler voor de groep wat te eten en / of te drinken mee.

Een alternatief is online spelen, bijvoorbeeld met Roll20 of Discord.


6. Spelers en een DM

Een handvol medespelers (4 tot 6 spelers is waarschijnlijk het beste).



Een van de spelers neemt de rol van DM op zich. Spelers en / of een DM vinden kan een behoorlijke uitdaging zijn! Probeer de lokale game shop, vrienden en kennissen met dezelfde interesse, of het internet (denk aan Discord, MeetUp, Roll20, en dergelijke).



7. Diversen

Potlood, gum, wat blanco papier, een of meerdere character sheets.

Character sheets zitten in de BR, print er een paar uit voor het geval je karakter het niet overleeft... Grabbel een paar gekleurde pionnen uit een ander spel zodat spelers iets hebben om zich te orienteren tijdens combat.

Een groot vel papier met grote ruitjes (groot genoeg om pionnen en zo op te zetten) helpt bij combat.


Te moeilijk en teveel (regels)

Als beginnend speler lijken al die regels heel erg moeilijk (en saai). Gelukkig heb je de meeste regels bijna nooit nodig, en als je ze toch nodig hebt zijn ze altijd wel op te zoeken.

Zelf vind ik het wel fijn om een paar basis zaken van te voren te weten, die maken het lezen van de regels en het leren van het spel veel makkelijker.

Probeer niet alle regels van te voren op te zoeken en uit je hoofd te leren. Het is veel gemakkelijker om ze gewoon tijdens het spelen te leren, tijdens het spel. Een ervaren speler wil je vast wel helpen, en zit je in een groep met alleen maar beginners, zoek dan het antwoord samen op.


Eigen karakter maken

Het is helemaal niet nodig als pure beginner om een eigen karakter te maken. Er zijn genoeg voorbeelden te vinden om te downloaden, en ook veel modules komen met kant en klare karakters. Zeker voor een eerste ervaring is een kant en klaar karakter geen slecht idee.


Meer


Vorige post


Volgende post


No comments:

Post a Comment