Saturday, July 8, 2023

Land en taal wijzigen op Amazon in 2023 - voor ebooks en audiobooks! (Dutch)

Amazon / Dutch.

Amazon is de grootste (online) boekhandel ter wereld, maar als Nederlandse gebruiker is niet altijd alles even duidelijk.

Een paar tips voor het veranderen van land, webwinkel en taal.

Dit is een update op de oude post.

Lees meer...


Amazon web winkel


Verschillen

Soms zijn bepaalde boeken in de ene webwinkel wel te vinden en in de andere niet, soms kun je het ene product on de ene site betalen met iDeal, maar op de andere alleen maar met credit card, enzovoorts. Het is daarom handig om te weten dat je je account kunt 'overzetten' naar een ander land.

Wat je daarbij moet onthouden is het volgende:

  • Soms is op de ene variant wel iDeal te gebruiken, en op de andere niet, soms is een credit card noodzakelijk (dat is zowel site als product afhankelijk!)
  • Je aankopen van audiobooks en ebooks worden bijgehouden op de desbetreffende Amazon site, ie. om te zien wat je gekocht hebt op amazon.nl moet je eerst je account overzetten naar amazon.nl. Hetzelfde geldt voor amazon.de, amazon.com enzovoorts.
  • Hoewel Amazon stelt dat je je aankopen altijd kunt zien, is dat niet het geval! Soms moet je omschakelen naar de juiste website, amazon.de, amazon.com, amazon.nl enzovoorts.
  • Ook in je app op je mobiele telefoon / tablet / ander apparaat moet je aangeven welke Amazon je hebt gebruikt, voordat je het betreffende product kunt zien / downloaden.
  • Soms laat de app / browser / het apparaat iets zien wat je elders hebt gekocht, maar kun je het niet downloaden. De foutmeldingen zijn dan heel onduidelijk. Ook hier geld: check waar je het hebt gekocht, en schakel over naar het betreffende land voordat je wat download.


Heb je eenmaal iets gedownload naar je Kindle app of device, dan kun je rustig van land omschakelen, het boek blijft dan beschikbaar.


Veranderen van land

Van amazon.nl naar amazon.de

1. Account & Lijsten / Account

2. Digitale content en appraten / Content en apparaten

3. Voorkeuren (bovenaan het scherm)

4. Land / regio instellingen

5. Gebruik NIET de optie 'Wijzigen' maar gebruik de link in de regel er onder (Klik hier als je enz.)

6. Klik daarna op 'Meer informatie'

7. En dan op 'Kindle account overzetten naar Amazon.de'.


Taal instellen

Nu wordt amazon.de geopend, in de nederlandse taal. Omdat de vertalingen wel eens krom zijn geef ik er zelf de voorkeur aan om in het engels te werken.

1. Accounts en lijsten / Je account

2. Voorkeuren voor bestellen en winkelen / Taalinstellingen wijzigen / English


Van amazon.de naar amazon.nl

Terug naar amazon.nl gaat op dezelfde manier:

1. Account & Lists /  Your Account

2. Digital content & Devices / Content & Devices

3. Preferences (at the top of the screen)

4. Country / Region settings

5. Gebruik NIET de optie 'Change' maar gebruik de link in de regel eronder (Click here to learn enz.)

6. 'Learn about'

7. En dan op 'Transfer your Kindle account to Amazon.nl'


Betaling en beveiliging

Heb je iets gekocht op amazon.nl, amazon.co.uk, amazon.com, gebruik gemaakt van One Click, en een credit card gebruikt, dan bewaard Amazon je betaalinformatie. Snel en gemakkelijk, ja.

Helaas gaat het automatisch inloggen iets te gemakkelijk, waardoor kwaadwillenden die je password hebben bemachtigd, of kids die (zonder dat je het merkt) even achter je PC hebben gezeten, veel te makkelijk iets kunnen bestellen op jouw rekening.

Hoewel het LIJKT alsof je one-click gemakkelijk kunt uitschakelen heb ik het al meer dan eens meegemaakt dat 'ie per ongeluk weer aan ging (!)...

Hier zijn wat mogelijkheden om je beveiliging op te krikken:


1. Schakel one click uit

  • Account & Lijsten / Account / Meer manieren om te betalen / 1 Click instellingen

2. Verwijder je credit card informatie

  • Account & Lists / Your Account / Payment Options
  • 1 Click overal uitschakelen 

3. Gebruik amazon.de en kies iDeal als betalingsmethode

  • Account & Lists / Your Account / Payment Options

4. Zet two stage beveiliging aan

  • Account & Lists / Your Account /  Login & Security / Advanced Security Settings / Edit


Er is, gek genoeg, geen optie om de extra code per email alleen maar te gebruiken bij het daadwerkelijk kopen / betalen van een bestelling. Ook zou een SMS'je misschien wel veiliger zijn dan een emailtje, maar goed.

Let op dat niet alle betaalmiddelen op alle sites worden geaccepteerd.


Je bibliotheek

Je zou verwachten dat je een optie als 'Your Library' of 'Your Ebooks' zou vinden, maar dus niet. Bovendien is de naam van deze menu optie net iets anders in elke webwinkel.


Bibliotheek op amazon.nl

  • Account & Lijsten / Content & Apparaten beheren

Hier zijn bijna alle epub aankopen te zien, maar geen enkel audioboek. Helaas openen niet alle epub boeken vanuit amazon.nl. Aankopen vanaf amazon.co.uk zijn onzichtbaar.


Bibliotheek op amazon.de

  • Accounts & Lists / Manage your Content & Devices

Op amazon.nl vind ik nog vier boeken welke niet op amazon.de in mijn lijst staan (klik om te vergroten). Uiteindelijk blijken er vijf boeken op amazon.nl te staan welke niet op amazon.de worden getoond, en eentje op amazon.de welke niet op amazon.nl te zien is.


Je kunt je boeken direct lezen op amazon.de via de onderstaande link:

Je kunt alle ebooks lezen en audio boeken op amazon.de afspelen via de volgende link:


Bibliotheek op amazon.com

  • Accounts & Lists / Content & Devices



Kindle app


Kindle App (Windows)

Amazon heeft duizenden audiobooks en ebooks. Maar ja, niet iedereen heeft een Kindle e-reader. Wat te doen?

Kijk eerst eens rond of je geen apparaat hebt waarop je gewoon je Kindle / Amazon ebooks kunt lezen. Er zijn Kindle apps voor iOS, Android, Windows en Mac. Voor je mobiele appraat vind je deze in de Apple Store of Google Play. De Windows Kindle reader vind je op Amazon.

Je zou verwachten dat deze makkelijk te vinden is, maar niet helemaal... Waarom is een telefoon nummer nodig om een iOS, Android of Windows applicatie te downloaden? Toch vraagt Amazon daarom als je het via de Amazon webwinkel probeert...

Voor de mobiele devices ga je gewoon naar de juiste App store en hoef je verder geen informatie aan Amazon te geven. Voor Windows moet je even verder zoeken, en wat blijkt, hier hoeft dat niet (via amazon.com): https://www.amazon.com/gp/browse.html?node=16571048011&ref=kcp_fd_hz


Downloaden en installeren maar.

Ik vind de Kindle app op Android af en toe wel verwarrend, maar hij werkt verder goed. De oude versie ondersteunde ook Audible audiobooks, maar de huidige zo te zien niet meer.

Bij het opstarten van de app vraagt deze welke amazon server je wilt gebruiken... Tot mijn verbazing stonden amazon.de en amazon.com er wel bij, maar amazon.nl en amazon.co.uk niet. Weird.


Kindle App (Android)

Eenvoudig uit Google Play te halen en te installeren. Bij het inloggen hoef je ditmaal niet aan te geven of je amazon.nl, amazon.de, of amazon.com wilt gebruiken. Huh?

Amazon! Wees eens een beetje consistent!


Kindle Paperwhite

Ik heb een Kindle Paperwhite, waarbij ik me heb aangemeld op amazon.de. Deze laat wel alle boeken zien welke ik gekocht heb op amazon.nl, amazon.de en amazon.com, en staat audible playback toe van amazon.de en amazon.com.

Bij het aanmelden op de Paperwhite kreeg ik GEEN optie om me aan te melden bij amazon.nl. Ook kan de Paperwhite audio boeken afspelen, maar hij vraagt niet welke server daarbij gebruikt moet worden.

Het is allemaal erg verwarrend...


Audible


Uitproberen

Audiobooks zijn wat lastiger.

De enige optie lijkt uitproberen welke combinatie werkt, want echt een peil is er niet op te trekken...


Audible App (Android)

Ik kocht Nuttall's The Oncoming Storm op amazon.com, inclusief een audiobook versie. In de Kindle app op mijn telefoon was de titel te vinden als ebook, en ik kan een download voor het audio deel starten. Deze download wel maar was niet af te spelen.

Om dit audiobook af te spelen moest ik eerst de Audible app installeren, en in de Audible app de US store selecteren. In de Audible app kun je dit doen door uit te loggen, en bij het aanmelden kun je een andere store kiezen.

Om een en ander uit te proberen heb ik deel 2 Falcone Strike gekocht op amazon.de. Met de Audible app ingesteld op de US store werd dit boek niet getoond. Toen ik de store veranderde van amazon.com naar amazon.de werden opeens beide audiobooks getoond.

Ook is binnen de Kindle app het audiobook wat hoort bij het op amazon.de gekochte ebook wel af te spelen, maar niet het audiobook wat hoort bij het op amazon.com gekochte ebook.


Audible App (Windows)

Werkt van geen meter. Je kunt beter de 'Cloud Player' uitproberen indien beschikbaar, of op de audible website inloggen.


Audible Website (Windows)

Ga naar audible.de (nee, er is geen audible.nl) en log in met je Amazon account. In het verleden kon je de taal in de Audible website veranderen, maar nu is er alleen nog maar Duits.

Onder 'Biblithek' staan al je boeken gekocht op audible.nl. Boeken gekocht op audible.com / amazon.com en audible.co.uk / amazon.co.uk worden NIET getoond. Daarvoor moet je naar audible.com en audible.co.uk.

Kies daarna het boek van je keuze en druk op 'Abspielen'.


Kindle Paperwhite

De Paperwhite kan ook Audible audiobooks afspelen, maar ik heb nog niet helemaal kunnen uitvissen wat de beperkingen zijn. Ik kan alvast wel melden dat niet alle combinaties werken...


Meer


No comments:

Post a Comment