Datatalk / Ziggo / Dutch.
Ziggo kondigde een (kleine) snelheidsverhoging aan. En bij Ziggo betekent dat simpelweg dat de prijzen ook verhoogd gaan worden. En uiteraard, daar hoefden we niet lang op te wachten...
Historisch
Juni 2022 - 43.50 - 100/20
Juni 2021 - 41.00
Juni 2020 - 38.50
Juni 2019 - 36.20
Juni 2018 - 33.70
Juni 2017 - 31.20
Juni 2016 - 28.70 - 40/5
(Mijn abonnement is een ouder type wat niet in de standaard lijst van Ziggo voorkomt, noem het maar een Basic XL met korting welke ooit tijdelijk verkrijgbaar was voor mensen met alleen TV. Zie het maar als een Start pakket met korting.)
In 7 jaar is de prijs verhoogd met iets meer dan 50%, en is de snelheid verhoogd met 100%. De cumulatieve inflatie was ca. 13 procent over die zes jaar.
Op het eerste gezicht niet onredelijk, tot je kijkt naar wat je gemiddeld betaalt voor een internet aansluiting in Nederland. In 2016 waren ADSL en kabel de hoofdmoot, en lagen de gemiddelde snelheden veel lager, en betaalde je veel meer per mbit.
Prijs per mbit
Dus, laten we zeggen dat je voor hetzelfde geld twee tot drie keer zoveel mbps mag verwachten.
Dus... zoomen we in op Ziggo.
In 2019 zou de prijs ca. 0.44 / mbps moeten zijn. Ik betaalde 36.20, waarvan ca. 19 voor televisie (geschat), dus 17.20 voor Internet, dus 17.20 / 0.44 = 40 mbps. Mwoah, da's inderdaad volgens de tabel. Maar... die tabel is volgens de marktprijzen, waarin Ziggo de grootste aanbieder is. Dus... als Ziggo vette winstmarges zou hebben dan zitten die verwerkt in die tabel.
Ziggo biedt echter weinig tot geen glas aan, dus dat is een betere vergelijking. Daarvan is de prijs gedaald tot ca. een derde.
De glas aanbieders hebben minder belang bij een aanbod van televisie zenders, en hebben geen dure voetbal of Formule 1 pakketten (yeah, nog een reden om niet zo'n hele grote fan van Ziggo meer te zijn, ik heb een hekel aan voetbal en mis mijn F1).
Met andere woorden: Ziggo heeft de prijs steviger verhoogd dan je zou mogen aannemen op basis van de inflatie, de snelheidsverhoging, de prijs per mbps, en de overige diensten welke ik afneem. Onder de streep is Ziggo's marge verbeterd, en ik betaal daarvoor.
Eigenlijk verandert er dus niets (aan het gedrag van Ziggo. Zucht.
Dus?
Dus... ik heb nu een internet verbinding van 100 down / 20 up. Met behulp van QOS heb ik de bufferbloat aangepakt, en alles lijkt snel genoeg. Eerlijk gezegd was 50 down / 10 up al genoeg.
En daar komt het probleem: het lijkt er haast op dat Ziggo niet compleet onredelijk is, afgezien van 30% meer winst, maar ze dwingen me langzaam maar zeker tot een steeds sneller pakket waar ik niks mee doe, en waar ik niet onderuit kom, en die prijsverhoging gaat sneller dan de inflatie. Oftewel...
... Meer betalen en meer krijgen van iets wat je niet gebruikt
Effectief en relatief betaal ik dus steeds meer voor wat ik niet gebruik. Misschien verhoogd Ziggo volgend jaar de snelheid en de prijs met 1000%, waardoor het allergoedkoopste abonnement 10x zo deur wordt. KPN doet vrolijk mee, en ik heb geen alternatief op mijn adres.
Is dat nu marktwerking of cartelvorming?
Ziggo, ik heb geen behoefte aan verdere snelheidsverhogingen. 100 down en 20 up is meer dan genoeg voor 4 films 4k HD tegelijk streamen op Netflix.
Wat heb je echt nodig?
In deze moderne Corona tijd, doen we het volgende allemaal tegelijk:
- een teams meeting (10/5) (Ik zie veel hogere getallen, maar zoveel heeft een webcammetje echt niet nodig)
- een paar prive email accounts en outlook accounts (2/2)
- kids op netflix. streaming 4k (25/0)
- youtube filmpje (10/0)
Da's totaal 47 down / 7 up. Voegen we wat meer online activiteiten toe (online school, twee verschillende meetings tegelijkertijd, twee films, een downloadje enz. enz.) dan is 100 down / 20 up perfect. Eigenlijk meer dan je nodig hebt maar luxe genoeg. Alles daarboven lijkt me onnodig, maar misschien zit ik wel helemaal fout...
Andere links...
- Het advies van KPN is wel lachen... 250 mbps? Da's 10x Netflix HD tegelijk?
- Radar Avro Tros is iets realistischer.
- Deze is beter: Internetten.nl, scroll down tot het tabelletje 'Welke internet snelheid past bij mij'
- De Consumentenbond heeft ook een mening...
QoS
Heb je stevige downloaders in je familie die in hun eentje alle bandbreedte opslokken (en daarmee het internet langzamer maken voor alle andere gebruikers) dan maakt bandbreedte niet veel meer uit. Wat je dan moet doen is eens kijken naar bufferbloat en QoS.
Je 1x verdiepen in QoS levert een aanzienlijke besparing op, zeker als je geen zin hebt om elke maand de hoofdprijs te betalen voor een 500 mbps of meer.
Wifi
Je Wifi wordt niet sneller van een betere aansluiting. Lees hier hoe je Wifi sneller maakt, en waarom dat vaak bijna onmogelijk is.
No comments:
Post a Comment