Wednesday, November 28, 2018

Sluipverbruik 2e ronde (Dutch)

Dutch.

Ben je een nerd, heb je wel een slimme meter maar nog geen BeeClear? Gelijk eentje aanschaffen! (En nee, daar verdien ik niets aan 😄)

Met behulp van de BeeClear en een power meter heb ik mijn sluipverbruik in kaart gebracht. Helaas zie ik niet veel ruimte om er iets aan te doen... 😞 Zal nog wat puzzelen en uitzoeken, maar ja...


Benadering

149 Watt sluipverbruik (met pieken naar 250 Watt) is best wel veel.

(Update: meer nog: 209 Watt! Zie hier. Een overzicht van alle posts over stroom besparen vind je hier.)

Door eerst alle de stekers van alle 'schakelende' gebruikers (2x koelkast en verwarming) eruit te halen heb ik er voor gezorgd dat het verbruik 'constant' werd. Door daarna groep na groep en apparaat na apparaat in te schakelen heb ik de belangrijkste (sluip) verbruikers in kaart gebracht.


Meet verbruik

Sommige apparaten moesten aan om de BeeClear uit te lezen met mijn telefoon: alle routers, de BeeClear zelf, en de 24 poorts switch. Totaal een kleine 50 Watt. Zonder deze spullen werkt mijn thuis netwerk niet. Het is dan wat lastig om de BeeClear real-time uit te lezen 😉


Minimaal verbruik

Ik wil alarm en domotica gerelateerde zaken steeds aan hebben (de domotica is nodig voor de verwarming) net als de toegang tot het Internet (dit zodat telefoons op het Wifi netwerk blijven werken, enzovoorts).

Daarnaast wil ik de WTW installatie, de brandmelders en de deurbel in gebruik houden.

Er blijft dan nog een wat of 15 over aan 'echt' sluipverbruik, ie. verbruik wat ik niet zo in kaart heb, en waarschijnlijk niet nodig heb. Daar moet ik nog iets verder induiken, maar het ziet er naar uit dat ik niet veel meer kan besparen zonder op comfort in te boeken.

Na uitproberen en meten kwam ik tot het volgende resultaat (klik om te vergroten, cursief is geschat en naar boven afgerond):


Boosdoeners

De grootste boosdoeners zijn de WTW unit (update hier) en het Ziggo modem (!).

Mogelijk dat een nieuwere WTE kast wat kan besparen, 60 W aan ventilatoren is toch wel best veel (stand 2, in stand 1 is de WTW wat zuiniger maar verplaatst deze te weinig lucht).

Het verbruik van Ziggo modem is ergens schandalig. Zo gooien we met z'n allen miljoenen euros aan stroom weg zodat Ziggo een paar euro per modem bespaart. Foei! (Mijn vorige Fritzbox ADSL modem gebruikte max. 5 Watt.)

De 24 poorts switch is het knooppunt in mijn thuis netwerk, en de beide Wifi routers zijn nodig om in het hele huis dekking te hebben. Ik vermoed dat ze in de praktijk iets minder dan de gemeten 7 Watt zullen doen wanneer ze 's nachts staan te niksen.

Update 2021. Ziggo modem is vervangen door een nieuwer model, de Connect Box. Ik zal binnenkort een nieuwe opname doen van alle spullen in huis. De Connect Box gebruik 11 watt in bridge mode. Ik ga binnenkort de routers (2x 7w) vervangen door een mesh netwerk (3x 5w). Ik heb gekeken naar een andere switch, maar eigenlijk geen oplossing gevonden. Misschien dat ik 'm 's nachts kan uitzetten? Nou gebruik ik bij voorkeur bedraad lan voor mijn BeeClear, Homemeatic, en alarm systeem, en helaas hebben die mesh doosjes geen spare poorten. Da's dan weer jammer.

Update Dec 2022. Stel dat ik de 24 poort switch de helft van de tijd uit kan zetten met de huidige prijzen, dan scheelt me dat ca. 12 / 2 x 365 x 24 = 52 kwh = 52 x 0.7 = 26 euro per jaar, maar dan moet ik wel het alarm en de Homematic in draadloos zetten. Bovendien kost een extra switch voor de Homematic een extra 50 euro, en ik heb geen idee hoe dat software matig te regelen. Hmmm... later nog maar eens naar kijken.


Schakelende gebruikers

Ik heb twee koelkasten, eentje boven, eentje beneden, primair voor een dubbel vriesvak. Eentje zou vervangen kunnen worden door een vrieskast, maar daardoor neemt de efficientie niet echt toe. De koelkasten gebruiken ca. 50..60 Watt wanneer ze aan staan.

Ik heb geen airco maar overweeg er wel een als de zomers zo blijven... Geen sluipverbruiker, maar helpen gaat het niet...

Stadsverwarming an sich verbruikt geen stroom, maar de pompen van de vloerverwarming wel. Hiervoor heb ik het Homematic systeem aangelegd.


Netto resultaat

's Nachts varieert mijn stroomverbruik van 150 Watt (standby, WTW aan, Wifi aan, netwerk aan) tot 250 Watt (alles plus beide koelkasten tegelijk aan). Uiteraard is er 's nachts geen stroomverbruik door de pompen van de vloerverwarming. Het Homematic systeem zelf gebruikt in vol bedrijf maar een paar Watt (klik om te vergroten).


Overdag zijn de verschillen groter. De grootste verbruikers zijn twee PC's (waarvan de PC welke wordt gedeeld door mijn kids zo ongeveer altijd aan staat wanneer er iemand thuis is), gevolgd door kookplaat en oven, en op positie drie m'n stereo en de homeserver.


Landelijk

Volgens Millieu Centraal is het gemiddelde sluipverbruik per huishouden in Nederland 450 kWhr. Zelfs zonder WTW zit ik daar al boven met (149-60)*364*24/1000 = 779 kWhr. Het Ziggo modem alleen is al goed voor 25*365*24/1000 = 219 kWhr.

Nou ja, in ieder geval weet ik ongeveer waar ik op uit kom, en waar in geval van nood (en ten koste van comfort) nog wat te halen valt.


Maatregelen (al genomen)

  • Vrijwel alles is al LED.
  • De PC's hangen achter een schakelblok wat automatisch speakers en schermen uitschakeld wanneer de PC's uit zijn.
  • De homeserver gaat 's nachts om 01:00 altijd uit, en start automatisch op wanneer iemand muziek of iets dergelijks afspeelt (meestal pas een uur of vijf 's avonds).
  • De vloerverwarmings pompen schakelen alleen maar in op warmte vraag, en draaien max. 15 minuten na.
  • Spel computers en stereo zitten achter een verdeeldoos met schakelaar.
  • Er is eigenlijk maar 1 oplader (een Ikea 3 poort lader) welke altijd ingeprikt is. De rest zit achter geschakelde verdeelblokken.

Opwekking

Wanneer besparen niet zo goed meer lukt zou je opwekking kunnen overwegen. Helaas is de ligging van ons huis niet zo geschikt voor zonnepanelen...

Dan nog maar een keer nadenken over die laatste paar watts, en die airco nog maar een jaartje uitstellen...


Meer


No comments:

Post a Comment