Monday, October 26, 2020

Ventilator in Mean Well SP-200-48 geschakelde voeding (uit WHR950) defect (Dutch)

DIY. Dutch.

Wat te doen met een Mean Well geschakelde voeding van 15 jaar oud, waar de ventilator van stuk is?


WHR950

Er zijn meerdere varianten van de WHR950 WTW installatie. In de oudere series zitten 1 of 2 grote voedings modules, de Mean Well SP-200-48. De versie met 1 voedings module schijnt er maar tijdelijk te zijn geweest. Naar de documentatie te oordelen zitten deze modules niet meer in de nieuwere versies (misschien wel logisch, aangezien deze veel minder stroom verbruiken).

Aangezien de 1e generatie WHR950 bij mij thuis al 15 jaar oud is, kun je verwachten dat er af en toe wat aan stuk gaat... tot op heden is dat alleen een 'montagerubber' van een ventilator geweest, en nu dus de voedings modules. Of, om precies te zijn, de ventilatoren in de voedings modules.


Kapot

Bij het toevoegen van een ventilatie schakelaar (zie hier) kwam ik er achter dat van beide Mean Well SP-200-48 voedingsmodules de ventilatoren haperden. De linker unit klonk niet lekker, en van de rechter unit stond de ventilator stil (en de unit werd dus warm, en ik heb geen idee hoe lang dit al zo is).Drie opties: nieuwe WHR, een nieuwe module bestellen, of de ventilator zelf vervangen.


Hele WHR vervangen

Er zitten een boel dingen in een WTW die stuk kunnen gaan. Hoe lang gaat een WTW als de WHR950 eigenlijk mee? Geen idee...

Heb je meerdere problemen met je WTW dan zou je kunnen overwegen om een nieuwe of gebruikte vervanger te kopen. Heb je nu een oud model, dan krijg je met een nieuwer model gelijk een behoorlijke besparing op je stroomkosten. Ook niet slecht.

Een gebruikte unit zie je voor rond de 600 euro wel eens op marktplaats, maar in welke staat is zo'n ding? Een nieuwe WHR950 kost ca. 2300 euro.


Module vervangen

De makkelijkste optie: nieuwe module bestellen. Zowel Conrad als Reichelt hebben het ding. Ik zou 'm bij Reichelt bestellen, daar is 'ie een stuk goedkoper, voor ca. 65 euro incl. BTW en shipping (de module zelf is 35 euro exclusief BTW) heb je 'm, bij Conrad mag je er 100 (!) euro voor neerleggen.

Zoek naar de SP-200-48.


Hij wordt officieel niet meer gemaakt, er liggen er nog genoeg zo te zien.

Als je de unit gaat vervangen vergeet dan niet eerst de steker uit het stopcontact te halen!


Levensduur

Hoe lang gaat een geschakelde voeding mee? Geen idee... maar, als je uitgaat van een jaar of tien, dan betekent dat dat de ventilator in de geschakelde voeding de totale levensduur van de module bepaalt.

Dat zette me aan het denken. Hoe lang gaat zoiets nou eigenlijk mee?

 • Mean Well geeft 3 jaar garantie, da's dus 26k uren
 • De MTBF volgens Mean Well is ca. 20 jaar, of 183k uren

Maar de ventilator binnen in de power supply gaat echt geen 20 jaar mee!


In de SP-200-48 zit een kleine Sunon ventilator, de KD1206PHB2. Na wat puzzelen blijkt dit een kogelgelagerde ventilator te zijn, met een levensduur (volgens de site van RS) van 45k hours, oftewel 5 jaar.Met andere woorden: de 20 jaar van Mean Well gaan we dus echt niet halen, met dank aan de ventilator. Nu is het zo dat de Mean Well power supplies maar heel licht belast worden, dus zelfs met een kapotte ventilator zal het nog wel een tijdje goed blijven gaan. En eerlijk is eerlijk: bij mij hebben ze de 15 jaar al wel gehaald...


Ventilator vervangen

Da's een tricky one. Als je ventilator zou kunnen vervangen door exact hetzelfde type zou het eigenlijk moeten kunnen. Echter, de KD1206PHB2 wordt niet meer gemaakt, of staat in ieder geval niet meer in de catalogus van Sunon, of ik kan 'm gewoon niet vinden (kan natuurlijk ook).


Sunon G60151B7-1E000-AE9

Wanneer ik de data bladen van Sunon door puzzel, dan komt de G60151B7-1E000-AE9 er het dichtste bij. Deze kost inclusief shipping bij Distrilec een lekkere 25 euro. Voor een paar tientjes meer heb je dus een nieuwe module. Beter een helemaal nieuwe SP-200-48 kopen dus, vooral wanneer de voeding al 15 jaar oud is...

Maar... waarom is deze fan zo duur? Vermoedelijk omdat de fan in veel servers wordt gebruikt onder deze naam. En omdat de upmark (of overhead) van Distrilec wel erg vet is? Wie weet.

Even verder zoeken...


Sunon Vapo

Gek genoeg vind je op de Reichelt site wel de kogel gelagerde exemplaren in 24V, maar niet in 12V. Hmpf.

De KD1206PHB2 is een kogel gelagerde fan, en gaat dus langer mee dan 'sleeve' fans. Er is echter nog een type, de magnetisch gelagerde fan, Sunon noemt dit 'vapo' lagering.

Het is wat lastig om de voor en nadelen te achterhalen. De belangrijkste lijkt me gevoeligheid voor trillingen van buitenaf. In een WHR zal alles een beetje trillen (door de grote aanzuig en afvoer ventilatie motoren zelf). Maar ik kan eigenlijk nergens informatie vinden of een 'vapo lager' gevoeliger is of niet dan een 'ball bearing' lager. Wat ik wel heb gezien is dat de verwachte levensduur voor een 'vapo lager' bijna twee keer zo hoog is dan voor een kogel lager.

Op de Reichelt site heb ik twee kleine fans gevonden, welke qua specs heel erg op het origineel lijken, maar in plaats van een kogellager een vapo (magnetisch) lager hebben, te weten de SUN MF6015V2-1, en de SUN MF6015V3-1.De verwachte levensuur is hoger dan het origineel.


Deze dingen kosten (zonder porto) maar 4 euro... euh... is 25 euro misschien een beetje veel, Distrilec?

De V2 is een fractie minder qua specs dan het origineel, maar zit er zo dichtbij dat ik het wel aan durf qua capaciteit.


Gebruik geen sleeve fans

Wat je ook doet, geen 'sleeve' bearings gebruiken. Die gaan het snelste kapot. Leuk voor een PC, maar niet iets wat je in je ventilatie wilt hebben.


Update. Nieuwere versie van de SP-200-48 gebruikt een andere fan, zie hier.

Update. Ik heb verschillende fans besteld en ontvangen. Twee nieuwe types, locaal besteld bij Reichelt, en een originele KD1206PHB2 uit China.
Links de fan uit de nieuwere Meanwell module uit China, besteld bij Reichelt, rechts de fan uit de oude defecte module, gelijk aan de Meanwell module uit Taiwan, welke door Conrad geleverd werd.

In het midden de lokaal bestelde fan, de SUN MF6015V2-1, welke qua uiterlijk precies gelijk is aan de SUN MF6015V3-1.


Chinese meuk

Op Aliexpress zijn mogelijke vervangers te vinden. Of dat old stock is, of een Chinese imitatie, wie het weet mag het zeggen. Ik heb er twee besteld, om eens mee te spelen.

Update.

En de fans uit China zijn al binnen (dat is snel)! Het eerste wat opviel is dat er aan de fans uit china een luchtje zit, en dan bedoel ik dat letterlijk. Ze ruiken naar stro, boerderij, oud verpakkingsmateriaal. De twee fans waren echter zo te zien nieuw en ongebruikt, geen enkele beschadiging te zien. Wel zit er een heel kort aansluitsnoertje aan. Ik vermoed dat deze fans bedoeld waren voor een toepassing in een server, daar een partij met korte snoertjes van over was, en dat deze ergens in een loods achteraf al tien jaar liggen te liggen.

Ik was nieuwsgierig of het daadwerkelijk originele fans waren. De fan was 5.99 euro per twee inclusief verzending, dus 2.99 per stuk. Optisch was er bijna geen verschil, op een markering na, dus heb ik maar drie euro weggegooid en er eentje gesloopt.

Identiek zo te zien, met uitzondering van het versleten kogellagertje.

Dus wat nu?

Voor nu heb ik maar twee complete nieuwe Mean Well SP-200-48 erin gezet, en een handvol ventilatortjes van verschillende types klaar om in de oude voedingen te schroeven. Theoretisch zou dat 5 euro ventilatortje voldoende moeten zijn (eigenlijk 2.99 euro ipv. 25 euro, Distrilec) maar goed, de oude Mean Well's waren ook alweer 15 jaar oud en gezien de prijs vond ik het het risico niet waard.

Ik heb overigens de oude modules open gemaakt, en ze waren netjes schoon. Nieuw ventilatortje erin, en ja, wat kunnen we er dan mee doen... Eens kijken wat voor onmogelijk project ik kan verzinnen rond die oude 48V voedingen... Ik heb zo twee vijftien jaar oude modules liggen met nieuwe ventilatortjes 😁

Waar ik nog wel nieuwsgierig naar ben is of de voeding, geleverd door die 15 jaar oude Meanwell module, nog altijd even goed is als dat van een nieuwe. Misschien een experimentje voor een andere keer...


3 comments:

 1. Bedankt voor het documenteren van je bevindingen. Mijn unit heeft exact hetzelfde probleem. Op basis van jouw info 2 stuks Sunon MF60151V2-1 besteld bij Reichelt. Ik twijfel nog wel hoe ik ze ga monteren omdat Sunon aangeeft dat je de fans met VAPO lager niet met de fan naar beneden mag monteren ivm kans om ontsnappen van olie. Hoe heb jij ze gemonteerd?

  ReplyDelete
 2. Zie ook https://ninelizardsblog.blogspot.com/2020/11/sp-200-48-oud-versus-nieuw-conrad.html

  In de nieuwere versies zit een VAPO. Ik kan me eerlijk gezegd niet herinneren welke kant de lucht uitblaast... Ik zal er eentje openhalen om te kijken.

  ReplyDelete
 3. Ik heb beide units vervangen door een Reichelt en een Conrad exemplaar. De Reichelt unit zit dus een VAPO in af fabriek, en deze zit er ondersteboven in gemonteerd, zo te zien aan de fotos die ik destijds gemaakt heb ( zie hierboven). Ik denk dat het niet uitmaakt.

  En voor het prijs verschil zet je er gewoon een nieuwe in over vijf jaar :-)

  Laat maar horen hoe het gegaan is!

  ReplyDelete