Wednesday, October 28, 2020

Hoogbouw en schaduw (Dutch)

Column. Dutch,

Triest. Dat is het enige passende woord.

De gemeente Capelle aan den IJssel houdt geen enkele rekening met bestaande bewoners van hun 'modelwijk' Fascinatio.


Het moet meer opleveren!

Nu alle huizen verkocht zijn, en de kantoren om de wijk heen niet genoeg opleveren, heeft men een nieuwe oplossing: laten we de kantoren om de wijk heen vervangen door appartement complexen en toren flats. En laten we er gelijk een vierduizend of zo aan woningen aan de andere kant van de doorgaande weg neer plakken, in het nieuwe Rivium.


Parkeerplaatsen

... kosten geld. Weet je wat? We laten ze gewoon weg.

Met andere woorden: Fascinatio wordt de gratis parkeerplaats voor iedereen in het nieuwe Rivium. En elke ochtend en avond laten we tienduizend forensen door de wijk heen wandelen naar de bestaande metro stations Kralingse Zoom en Capelsebrug.


 Groen

... kost geld. Weet je wat, we laten al het groen over aan de nieuwe ontwikkelaars. Natuurlijk kunnen we het bestemmingsplan niet meer aanpassen. (Euh, wacht even. We kunnen dus wel het bestemmingsplan aanpassen van kantoor naar woonvorm, maar niet wat groen er bij in stoppen, want we kunnen het niet aanpassen... iets klopt er niet in dat zinnetje.)


Inspraak

... kost geld. Dus we vragen iedereen om een mening, maar we hebben de plannen al klaar, en daar gaan we niets meer aan aanpassen. (Net als velen ben ik de inspraak avond uitgelopen, toen bleek dat met onze input niets zou worden gedaan, al werd anders gesuggereerd.)


Afbeeldingen

Birdseye view

Gezien in NO richting. Links boven (oranje) de wijk Fascinatio, rechts (geel) de geplande hoogbouw Rivium.


Vanaf Van Brienenoord brug

Bovenste afbeelding: Google maps / streetview, huidige situatie, blik op het Rivium vanaf de voet van de Van Brienenoord brug.

Middelste afbeelding: object projectie uit de presentatie gemeente / ontwikkelaar.

Onderste afbeelding: beeld uit de presentatie, sterk vertekend perspectief, waarbij gesuggereerd wordt dat er veel minder hoogbouw is, en de afstand tussen de objecten veel groter zal zijn.
Schaduw en horizon

Delen van de wijk zullen rond het middaguur in de winter in de schaduw van de hoogbouw terecht komen.In de projectie zijn een aantal objecten met de verkeerde hoogte weergegeven. Bijvoorbeeld het witte gebouw op de voorgrond is ten minste twee maal zo hoog als weergegeven. Theoretisch zou naast dit gebouw nog een woontoren of kantoorplan kunnen worden geplaatst, met nog meer schaduwwerking over de laagbouw in de wijk Fascinatio.


Noot: dit gedeelte van de grond is eigendom van de gemeente Rotterdam, welke hier zonder inspraak dergelijke hoogbouw zou kunnen plaatsen. (Voorzover inspraak al mogelijk is, gezien het gedrag van een kleinere gemeente als Capelle aan den IJssel heb ik er niet zoveel vertrouwen in.)


Links

Structuurvisie en Bestemmingsplan

 

No comments:

Post a Comment