Tuesday, March 19, 2024

GPX Bestanden en Programma's voor de PC (Dutch)

GPX / Travel / Dutch.

GPX (GPS eXport) files zijn log-bestanden / route-bestanden (in XML formaat) en worden vaak voor wandeltochten, fietstochten en auto tour-tochten gebruikt.

Deze post gaat over mijn voorlopige ervaringen met software en hardware, en dan met name onder Windows. (Al zijn de helft van de tools web based 😏)


Wat is een GPX file

Een GPX file is een lijst van GPS locaties in XML formaat. Zie ook:


Voorbeeld

Veel van de bestanden welke ik heb gevonden wijken een beetje af van de standaard... als er al zoiets is als een standaard 😏

In een GPX bestand kun je drie verschillende 'routes' vinden... Hier is een stukje uit een GPX bestand van de MX-5 club Nederland, en deze bevat twee verschillende datasets:


Route

De eerste set is de route, zeg maar 'wat je moet gaan rijden':

<rte><name>route Dwars door Drenthe (1)</name>

...

<rtept lat="52.918664586266" lon="6.7940133809861">

<name>Hoofdstraat, 9531 Borger, Nederland</name>

<extensions><trp:ShapingPoint/></extensions>

</rtept>

<rtept lat="52.9261802935" lon="6.789876223047">

<name>Hoofdstraat 16, 9531 AE Borger, Nederland</name>

<extensions><trp:ShapingPoint/></extensions>

</rtept>

...

</rte>

Zo te zien zijn dit individuele punten in de route. Als dit GPX bestand een route beschrijving is, dan zijn dit dus de punten waar we elke keer heen rijden, ie. van punt naar punt. Je kunt het ook zien als een lijst van 'belangrijke' locaties of iets dergelijks.


Track

De tweede set is een lijst van trackpoints, zeg maar 'wat je al hebt gereden'. Het is typisch een opname van wat iemand anders heeft gereden:

<trk><name>Track-route Dwars door Drenthe (1)</name>

<trkseg>

<trkpt lon="6.921600" lat="52.770100"/>

<trkpt lon="6.920180" lat="52.771850"/>

<trkpt lon="6.920160" lat="52.771920"/>

</trkseg>

</trk>

Dit is de daadwerkelijke track van wat gereden is, danwel een meer gedetailleerde route, waarbij precies wordt aangegeven waarlangs moet worden gereden / is gereden..

Het formaat hoort officieel timestamps te bevatten, maar die zitten niet altijd in de files (zoals mijn test case).


Waypoints

De term 'waypoints' wordt op meerdere manieren gebruikt, en kan dus voor verwarring zorgen! Er zijn een handvol smaken...

1. 'Waypoint' is de algemene term voor een locatie, dus een onderdeel van een route of een track, en kan dus verwijzen naar:

    • een route punt - <rtept>...</rtept>
    • een track punt - <trkpt>...</trkpt>
    • een 'echt' waypoint - <wpt>...</wpt>

2. In het GPX file formaat kun je ook 'waypoints' tegenkomen. Hiervan bestaan twee varianten:

2a. Waypoints welke bijzondere objecten, gebouwen en dergelijke aangeven. Deze worden wel eens gestript uit de GPX file, omdat ze ook gebruikt zouden kunnen worden voor 'copyrighted' materiaal als winkels, bedrijfs locaties, enzovroots.

2b.Waypoints welke gebruikt worden als route punten. Dit lijkt een Garmin specifiek formaat te zijn, en zat bijvoorbeeld in gedownloade ANWB GPX files.

Waypoints worden soms genegeerd of weggelaten omdat deze copyrighted informatie zouden kunnen bevatten (winkels, vestigingen, en dergelijke) maar ze kunnen ook gebruikt voor bezienswaardigheden,.

3. In een XML file (GPX file) kan additionele informatie worden opgeslagen, zoals 'shaping points'. Dit zijn een soort van extra punten tussen de reguliere route punten in. Shaping points 'helpen' de route te definieren, maar zijn niet essentieel.


Track vs. Route

Bij een GPX file met route punten is het dus de bedoeling dat de gebruiker (of zijn navigatie software / hardware) de route zoekt naar het volgende route punt. Zie de afbeelding hieronder:


(Klik op afbeelding om deze te vergroten.)


De twee zwarte stippen zijn 'route punten'. De route voert dus van punt A naar punt B. De weg welke gevolgd moet worden is dus nog niet bepaald.

Slimme software zou zelf de route kunnen uitrekenen tussen A en B, en daarna door naar C, D enzovoorts, en zou deze turn by turn aan de bestuurder kunnen melden.

De blauwe lijn bestaat uit een heleboel stippen (track points) en geeft aan waar is gereden. Je kunt dit zien als een ingetekende lijn op een kaart. Hiervoor moet de gebruiker zelf opletten waar hij / zij langs rijdt. Op beide manieren kun je een route afleggen.


Route

Het voordeel van een route is dat er meer vrijheid is tussen de punten onderling, dat de software een alternatieve route kan zoeken, en dat de software turn by turn instructies kan geven. (Wat helaas niet altijd goed werkt, maar dat is iets anders.) Staan de route punten niet perfect, of wijkt de GPS een beetje af, dan wordt de juiste route wel gevonden.


Track

Het voordeel van een track is dat het precies aangeeft waar je langs moet. Het nadeel is dat turn by turn niet werkt (teveel punten te dicht bij elkaar), dat het systeem geen alternatieve routes kan verzinnen, en dat bij eventuele afwijkingen de track punten NIET op de weg staan, maar 'in de middle of nowhere' terecht kunnen komen.


Testcase 'Heuvelrug Route'

Deze GPX file komt van de ANWB website, en bevat waypoints en track points maar geen route points. 

De track is waarschijnlijk opgenomen met Tom Tom of een andere GPS 'gadget' tijdens een daadwerkelijke rit, maar deze was mogelijk niet helemaal nauwkeurig... het lijkt haast alsof de bestuurder een slokje teveel ophad, niet wist waar hij / zij heen moest, en vooral naast de weg heeft gereden 🤔


(Klik op afbeelding om deze te vergroten.)


Testcase 'Dwars door Drenthe'

Van de MX-5 Club heb ik uit Evenementen / Archief Ritten de 2023 rit 'Dwars door Drenthe' gedownload. Deze gebruik ik verder als voorbeeld.

Dit bestand heet: 240319 - gps - dwars door drente - original mx5club.gpx


GPXSee (Windows)

Snelle, simpele en gratis viewer. Te downloaden van https://www.gpxsee.org/

(Klik op de afbeelding om te vergroten.)


Start het programma, sleep er een GPX file in, klaar. Je kunt er echter niet mee editen. Maar hij is wel handig om even snel een bestand te bekijken.

Noot: de previous / next knoppen springen van data set naar data set, niet van punt naar volgend punt.

GPXSee laat de routepoints zien, verbonden door een groen gestippelde lijn, en de trackpoints, verbonden door een blauwe lijn. 


GPX Viewer (Online)

Op https://www.msimons.nl/tools/gpx_viewer/ staat een gratis online viewer.


GPX Studio (Online)

De online GPX Studio doet hetzelfde. Voordeel: je hoeft niets te installeren. GPX Studio is gratis, maar een donatie wordt wel op prijs gesteld.


Klik op 'Manage File Structure' (zie afbeelding hierboven) en dan kun je kleuren en volgorde veranderen, of een hele set weg halen.

Klik op 'Edit Track Points' en je kunt de routepoints en trackpoints aanpassen.

Je kunt verifieren wat de route en wat de track is door in te zomen op de route / track. De track loop precies over bestaande wegen, en de route is grover en gaat van punt naar punt.


Voorbeeld: Strip de route en bewaar alleen de track

Ik heb in dit geval de 'route' verwijderd en de 'track' laten staan.

1. Klik op 'Manage File Structure', dan op de route (rood in het voorbeeld hierboven).

2. Delete Selection

3. Sluit het venster

4. Export

5. Download

In je download folder vind je een bestand met dezelfde naam als je upload. Deze bevat nu echter alleen de track, en niets meer dan dat.

6. Ik heb dit bestand hernoemd naar:

240319 - gps - dwars door drente - track only - gpx studio.gpx

Gebruik na het strippen GPSSee om het resultaat te bekijken. In het bestand zit nog geen timestamp, maar de route informatie is eruit, en alleen de track is nog over.


GoToes (Online)

GoToes is een website met daarin een aantal tools welke je kunt gebruiken om GPS /GPX files te bewerken. In dit geval gebruikt ik GoToes om fake timestamps aan mijn .PGX file toe te voegen.

1. Add Timestamps or Time-Shift GPS Files

2. Choose file - ik heb hier het het bestand met alleen maar de route voor gebruikt:

240319 - gps - dwars door drente - track only - gpx studio.gpx

3. Set an Activity Start Time - maakt niet uit

4. Desired Average Speed - wat je voorkeur maar heeft, ik heb hier 50 km/h gebruikt

5. Upload - het originele bestand wordt nu geupload

6. Click Here to Process the File Using Above Parameters - dit start de tool op, waarna het resultaat automatisch wordt gedownload

In je downloads folder vind je nu een nieuw bestand, genaamd GOTOES_7789062533617724.gpx of iets dergelijks.

7. Ik heb dit bestand hernoemd naar:

240319 - gps - dwars door drente - faketime - gotoes.gpx 

Wanneer je dit bestand in GPXSee bekijkt, dan zie je dat er nu een snelheid en tijd aan toegevoegd is.


GPX Player (Windows)

GPX Player (gevonden in de Microsoft Store) kan de rit 'afspelen'. Dit is met name leuk als je door een gebied hebt gereden met veel hoogteverschillen.


Om de rit echter 'af te spelen' moeten er wel timestamps in de GPX file zitten. En die zaten niet in mijn oorspronkelijke test case...

Met GPSStudio en GoToes hebben we echter zojuist de route eruit gehaald, en timestamps toegevoegd! Dus wanneer ik 240319 - gps - dwars door drente - faketime - gotoes.gpx in GPX Player inlaadt, ziet het er zo uit:


Op het scherm wordt nu (met een bewegende stip) aangegeven waar je hebt gefietst / gelopen / gereden / gewandeld / geluierd 😏

Het is een beetje jammer dat er geen real-time camera view is...

Gpx Animator https://gpx-animator.app/ doet min of meer hetzelfde, maar dat heb ik verder niet uitgeprobeerd. (Bovendien moet je daar weer een Java versie voor installeren.)


GPX Replay (Online)

GPX Replay is een leuke online tool waarmee je ook je GPX bestanden kunt afspelen.

1. Ga naar https://gpx.pelmers.com/

2. Zet GPS Smoothing als gewenst - Ik heb 0.0 gebruikt

3. Select het bestand (of doe een drag 'n drop)

4. GPX Reply gebruikt alleen maar track informatie en negeert timestamps. 

5. Tijdens het afspelen kun je diverse opties kiezen.

Probeer eens de volgende opties:



(Klik op afbeelding om te vergroten.)


Met een paar opties, OBS (om een screen recording te maken) en Handshake (om het bestand niet te groot te laten worden) krijg iets als dit:


GPSBabel

Op https://www.gpsbabel.org/ vind je GPSBabel. Dit programma maakt het mogelijk allerlei verschillende soorten GPS bestanden te manipuleren.


Het programma heeft allerlei opties, en sommige opties zijn alleen maar via de command line te benaderen. Een aantal basis zaken lukt echter ook vanuit de GUI.

Bijvoorbeeld: de route uit het GPX bestand strippen, en alleen maar track informatie bewaren:


Pas de naam bij Output / Filename aan, kies de gewenste opties, en klik op 'Ok'.

Let op! Het programma waarschuwt niet bij het overschrijven van een bestand.

Voor allerlei bijzondere bewerkingen heb je echter de command line nodig, maar met behulp van de (online) documentatie en een beetje Google is er wel uit te komen.


BaseCamp

Op https://www8.garmin.com/support/download_details.jsp?id=4435 vind je BaseCamp.

Geen idee hoe het werkt - iets voor de specialisten dus 😁 maar het is een veel gebruikte tool. Ik snap alleen niet hoe het werkt...


Kurviger

https://kurviger.de/en is de partner website voor de app. Je kunt er routes en tracks in laden en bewerken.


Laad een GPX file in met de opties in de afbeelding hierboven, dan krijg je een route. Kurviger plant zelf de wegen tussen de verschillende route punten. Om te wijzigen drag je gewoon een punt naar een andere weg. Om een punt te verwijderen gebruik je de rechtermuis. Da's alles.

Waar Kurviger ook leuk voor is is het zoeken van een kronkelige, landelijke route. Voer een begin en eindput in, geef aan wat voor wegen moeten worden ontweken, en laat Kurviger de route uitrekenen. Onder Plan vind je een optie om aan te geven hoe kronkelig de wegen moeten zijn. Je kunt volgens mij niet omschakelen tussen reguliere en kronkelige wegen in dezelfde rit (is ook niet zo nuttig).

Het resultaat kun je exporteren naar .GPX.

Let op! Het aantal punten voor import en export is beperkt tot 200!

Voor een tourrit betekent dat een limiet van ca. 300 km, op basis van de test case (waar misschien wat veel route punten in zitten). Overigens is de gratis versie zowiezo beperkt tot 300 km.


Companion App

Bij de Kurviger online route planner hoort natuurlijk ook een Android app. Hier ga ik later nog eens in detail naar kijken, waar even snel wat kenmerken:

  • Android Auto - De ontwikkelaar heeft aangegeven dat dit een hele lage prioriteit heeft en voorlopig niet zal komen.
  • Tablet support - Geen idee. Nog niet uitgeprobeerd. Diverse berichten suggereren dat de web interface gewoon werkt, maar het is niet duidelijk hoe de app versie er uit ziet op een tablet. Ik zal deze pagina aanpassen zodra ik meer weet.
  • Turn by turn voor GPX files - Zou moeten werken, maar nog niet uitgeprobeerd.


Prijzen

Voor 15 euro per jaar krijg je 600 km per trip.

Wil je gesproken turn by turn instructies, dan kost het 30 euro per jaar. Da's toch wel stevig.

Je kunt de betaalde varianten zeven dagen gratis uitproberen.


MyRoute-app

Het is een beetje verwarrend, maar MyRoute app bestaat uit twee delen, en daarvan is de naamgeving niet consistent... Zucht.

Voor de duidelijkheid:


MRA Routeplanner

Dit is de online routeplanner, welke in een web browser op je PC werkt. Andere namen welke je voor dit deel aantreft:


MRA Next

Dit is de app welke je op je (Android) telefoon installeert. Het is behoorlijk verwarrend dat deze app soms anders wordt genoemd.


MRA Routeplanner


Wanneer je de gratis account aanmaakt, en daarbij aanvinkt dat je geen email en dergelijke wil ontvangen... heb je pech. Ga als eerste naar je account informatie, en zet daar 'email notificaties' en 'emails met product informatie' gelijk maar uit. En maak je geen zorgen, er blijft genoeg reclame komen. Heb je tenminste weer een reden om op 'opt-out' en 'unsubscribe' te klikken...

Op de website in de routeplanner zijn allerlei opties welke alleen maar werken als je betaald. Helaas zijn ze niet altijd als zodanig gemarkeerd, waardoor je perongeluk weer een pop-up met reclame krijgt. Ik geef toe, het is de prijs van gratis, maar toch...

Je kunt, net als in Kurviger, een GPX file inlezen. Kies daarbij voor route, niet track. Daarna kun je de route punten verschuiven, en MRA Routeplanner zoekt dan zelf de verbinding tussen de twee punten uit. De 'kronkelig' optie is alleen beschikbaar in de betaalde versie. Met de rechtermuistoets kun je punten weer verwijderen.

Wellicht dat er een limiet is qua route punten maar die heb ik nog niet gevonden.


Michelin kaart

De gratis MRA Planner kan ook Michelin kaarten laten zien. Het leuke van Michelin kaarten is dat ze ook 'scenic' stukken met groen hebben gemarkeerd. Helaas kan de MRA Planner niet dergelijke informatie automatisch gebruiken bij het bepalen van een route.


Companion app MRA Next

Dat je apart moet betalen voor de website en de app is eigenlijk een beetje vreemd, aangezien ik denk dat de meesten ze gezamelijk zullen gebruiken, maar goed.

  • Android Auto - Werkt, maar niet voor alle functies
  • Tablet support - Geen idee, moet ik eerst uitproberen. Ik zal deze pagina updaten zodra ik meer weet.
  • Turn by Turn voor GPX routes - Werkt, maar ik had wat issues met het skippen van waypoints. Nog eens verder induiken. Update: zie hier.

Prijzen

Net als de naam zijn deze wat verwarrend. Je betaalt apart voor de Android app en voor de routeplanner op je PC. Routeplanner Silver kost je 9 euro per jaar, en wil je de Next app dan is dat nog eens 18 euro per jaar, totaal 27 euro per jaar.

Er is geen gratis proefperiode, maar je kunt wel een maand abbonement nemen en alles van te voren uitproberen. Let ook op de soms interessante aanbiedingen en kortingen, bijvoorbeeld via de site van Cabrio Fans.


Meer


No comments:

Post a Comment