Thursday, November 30, 2017

Erwtensoep / Snert (Dutch)

Erwtensoep hoort ook bij geeks :-)

Er zijn een heleboel verschillende recepten op het Internet te vinden. Dit is mijn variant...


Ingredienten

400 a 500 gr spliterwten
3 liter water
2 bouillon blokjes groente
2 bouillon blokje rund
2 prei
2 karbonades
2 speklappen
2 grote uien
1 venkel knol
1 winterwortel / 3 a 4 kleine wortelen
2 aardappels of 1 eetlepel aardappelpuree



Bereiding
 
De 'veel werk' methode ☺ Tijden en ingredienten aanpassen aan smaak.


1. Wel de spliterwten.

Noot: dit is afhankelijk van smaak en soort. Leg de spliterwten minstens een avond van te voren in een bak met water en laat ze 'wellen'. Als je spliterwten niet laat wellen kan het zijn dat ze niet zacht worden bij het koken. Heb je spliterwten die niet hoeven te wellen? Nog steeds 12 uur wellen!
 
2. Breng 2 tot 3 liter water aan de kook. Voeg de spliterwten en alle bouillon blokjes toe. Laat dit ca. 45 minuten koken. Roer af en toe. Schep eventueel schuim er af.

Noot: hoeveelheid water naar smaak.

3. Snijdt het spek in blokjes. Voeg de karbonade en het spek toe aan de soep.

Noot: heeft de karbonade een groot stuk bot dan kook dit gewoon mee. Zijn het echter kleine stukjes bot, snij deze er dan uit. Ze kunnen bij het koken uit het vlees in de soep terecht komen. Niemand houdt van botsplinters in de soep.

4. Laat ca. 45 minuten koken. Roer af en toe. Schep eventueel schuim er af.

5. Snij de uien in ringen. Snij de prij in ringen (ca. 1 cm dik). Snij het groen en de onderkand van de venkel knol. Snij de venkel in blokjes of ringen. Snij de wortels in plakjes. Snij de aardappel in kleine blokjes.

6. Haal de karbonades eruit. Verwijder het bot en snijdt het vlees in kleine stukken.

7. Voeg alle groente en de stukjes vlees toe aan de soep.

8. Kook ca. 45 minuten op laag vuur (pruttelen).

Noot: wil je rookworst meekoken? Voeg een voorgekookte rookworst ca. 15 minuten voor eindtijd toe, voeg een verse rookworst ca. 30 minuten voor eindtijd toe. Uiteraard metaal en plastic verwijderen!

9. Haal de rookworst eruit en snij deze in stukjes. Voeg de stukjes toe aan de soep.

10. Is de soep te dun, voeg dan een eetlepel aardappelpuree toe.

Noot: laat je de soep een nacht staan, dan wordt deze vanzelf dikker (en lekkerder).


Luie variant

Zie voor verdere opmerkingen hierboven.


1. Wel de spliterwten een nacht van te voren.

2. Kook spliterwten, bouillonblokjes, vlees en gesneden spek allemaal tegelijk in 3 liter water, 60 minuten lang.

3. Verwijder bot van de karbonade en snij het vlees in stukjes. Voeg alle groente en de stukjes vlees toe.

Noot: ben je geen fan van fabrieks rookworst en geen verse rookworst beschikbaar? Snij deze dan gewoon in stukjes en gooi deze er op dit moment ook bij in. De worst valt deels uit elkaar en het vlees trekt erin waardoor het minder 'fabriek' smaakt.

4. Laat 60 minuten lang pruttelen. Done.




No comments:

Post a Comment