Sunday, September 24, 2017

Roaming voor dummies (Dutch)

Bellen en internetten in het buitenland is nu gratis! Of toch niet?

Misschien toch niet helemaal...Wat is veranderd?

Sinds 15 Juni 2017 kun je bellen en Internetten in Europa voor hetzelfde tarief als in nederland. Dit betekent het volgende:
 • Je belt naar Nederlandse nummers voor het Nederlandse tarief binnen je bundel
 • Je Internet volgens het nederlandse tarief binnen je bundel
 • Er zijn maxima gesteld aan roaming kosten buiten je bundel

Maar pas op! Het basis idee is: RLAH. Dit staat voor: Roam Like At Home. Maar... er zitten wat haken en ogen aan, want niet alles is 'net als thuis'...
 • Dit geldt alleen voor EU landen!
 • Buiten je bundel gelden andere tarieven
 • Voor onbeperkte bundels gelden andere regels (Fair Use Policy)
 • Onder bepaalde omstandigheden mogen carriers toch roaming kosten berekenen!
 • Pas op bij grenzen met niet EU landen
 • Per periode van vier maanden dien je meer in NL dan in het buitenland te zijn
 • Bellen naar andere landen dan Nederland blijft (belachelijk) duur

Nu de carriers minder verdienen aan roaming zullen ze op zoek gaan naar andere bronnen van inkomsten. De totale mobiele kosten per jaar zullen waarschijnlijk hetzelfde blijven voor iedereen, alleen is de verdeling anders, en het gebruik wat comfortabeler.


Welke landen

Volgens diverse websites:

Oostenrijk - Belgie - Bulgarije - Kroatie - Cyprus - Tsjechie - Denemarken - Estonia - Frankrijk - Duitsland - Griekenland - Hongarije - Ierland - Italie - Latvia - Liechtenstein - Luxemburg - Malta - Nederland - Polen - Portugal - Roemenie - Slovenie - Slowakije - Spanje - UK *

* Het is zeer waarschijnlijk dat na de 'Brexit' de kosten voor de UK weer zullen stijgen.


Sommige carriers mogen een toeslag hanteren, zie de paragraaf 'uitzonderingen'.

Finland - IJsland - Liechtenstein - Noorwegen - Vaticaanstad - Zweden


Let vooral op bij de volgende landen welke NIET meedoen:

Andorra - Monaco - San Marino - Zwitserland


Ben je dus aan de grens met een land waar je niet gratis mag roamen, zet dan (in ieder geval Internet) roaming uit om onvoorziene kosten te voorkomen! Pas bijvoorbeeld op bij de grenzen met Zwitserland, want misschien schakelt je telefoon over naar een zwitsers netwerk met alle kosten vandien.


Roaming

Op veel (alle?) telefoons kun je roaming apart aan- en uitzetten voor bellen en Internetten. Zet je het aan, dan kun je je telefoon dus gebruiken in het buitenland.

Met andere woorden: je kunt dus de roaming optie op je telefoon dus NIET roaming alleen voor de EU landen aanzetten, en uitzetten voor de rest van de wereld. Het staat of aan, of uit. Het tarief wordt bepaald door de plek waar je belt.


Buiten de bundel

Wat de aanbieder rekent BUITEN de bundel in rekening mag brengen is vastgelegd (en goedkoper dan vroeger) maar nog steeds erg duur.

Sommige aanbieders blokkeren Internet roaming als je buiten je bundel gaat, sommige niet.  Het zou de providers en de EU sieren wanneer dit als standaard zou worden ingesteld zodat niemand voor verrassingen komt te staan, maar helaas...

De oplossing? Blijf binnen je bundel, ook in het buitenland. Op veel telefoons kun je instellen wat je bundel grootte per maand is, en zo voorkom je onaangename verrassingen.


Fair Use Policy

Sommige bel en data bundels zijn zo groot, dat in de EU bepaalde afspraken zijn gemaakt over de maximale hoeveelheid data welke je gratis mag roamen. Dit verschilt (helaas) per contract en aanbieder.

Voorbeeld: heb je (onbeperkt) Internet bij T-mobile met hun iPlan'08 contract, dan mag je maximaal 10 GB per maand internetten in de EU.

Sommige aanbieders blokkeren Internet roaming als je buiten je bundel gaat, sommige niet.  Het zou de providers en de EU sieren wanneer dit als standaard zou worden ingesteld zodat niemand voor verrassingen komt te staan, maar helaas...

Check op de website van je provider hoeveel data jij mag gebruiken onder de 'Fair Use Policy'.


Onbeperkt (lage snelheid) buiten de bundel

Een aantal contracten biedt 'lage snelheid' Internet wanneer je bundel op is. Dit is een ideale oplossing voor abbonnementen voor kinderen, maar steeds minder providers ondersteunen dit. De oudere Tele2, Tmobile en Vodafone abbonnementen ondersteunden dit, sommige KPN abbonnementen doen dit nog steeds.

Stel je hebt 2 GB per maand, en halverwege de maand is je bundel op, dan blijft je Internet werken maar op een lage snelheid. Je hebt dus 2 GB per maand hoge snelheid, en onbeperkt internet lage snelheid.

Maar wat gebeurt er nu in het buitenland? Dit hangt van je provider af. Sommige providers beschouwen het 'snelle' deel van je bundel als de echte bundel.  
 
Ben je dus in het buitenland en is het snelle deel van je bundel op, dan is alle (trage) data welke je erna gebruikt dure roaming data!

Heb je een dergelijk abbonnement en ben je in het buitenland, dan is het dus verstandig om een data limiet in te stellen om dit te voorkomen.

Ook hier lijkt een verplichting voor de providers gewenst: geen data verkeer buiten de bundel tenzij er expliciet toestemming voor is gegeven door de gebruiker.

Oplossing: stel een datalimiet in wanner je in het buitenland bent.


Uitzonderingen

1. Carriers kunnen aan de regeling ontsnappen wanneer ze kunnen aantonen dat hun inkomen onevenredig daalt, en / of wanneer hun kosten niet worden gedekt door de nieuwe tarieven, veel hoger zijn dan gemiddeld, of de nieuwe regeling voor hogere kosten van locale gebruikers zou zorgen.

2. Ook zijn er landen welke op een latere datum pas deel zullen nemen.

3. Landen welke geen onderdeel uitmaken van de EU kunnen deelnemen maar hoeven dat niet (voorbeeld Noorwegen).

Controleer de tarieven van jouw provider voordat je roaming gebruikt in de volgende landen:

Finland - IJsland - Liechtenstein - Noorwegen - Vaticaanstad - Zweden
Hoe beperkt je onvoorziene kosten?

1. Zet (data) roaming uit wanneer je in Nederland bent (voorkomt per ongeluk roamen in de buurt van de grens).

2. Check hoeveel data je in de EU mag gebruiken (zie Fair Use Policy clausules in je contract), check de website van de provider, en bel ze wanneer je er niet uitkomt. Sommige websites zijn wel heel erg onduidelijk.

3. Stel een data limiet in wanneer je naar het buitenland gaat. Dit is extra belangrijk voor gebruikers met 'traag internet buiten de bundel'.

4. Zet (data) roaming uit in de buurt van non-EU landen, of landen welke niet meedoen. Pas vooral op bij de grenzen met Zwitserland, Andorra en Monaco.

5. Zet je mobiele data uit wanneer je geen internet nodig hebt. (Gebruik je weinig data per maand en zit je altijd binnen je bundel dan hoeft dit niet.)

6. Gebruik geen apps op je mobiel welke op de achtergrond heel veel data gebruiken (met name Facebook en Snapchat, maar er zijn meer boosdoeners).

7. Gebruik (betrouwbaar) Wifi in hotels e.d. (pas op voor passwoord dieven).


Instellingen

Dit verschilt van telefoon tot telefoon en Android versie, vraag een kennis om hulp wanneer je er niet uitkomt. Mocht je telefoon geen optie hebben om limieten in te stellen, gebruik dan bijvoorbeeld 'My Data Manager'.


Huwei Nova

Android 7 Emui 5
 • Data gebrukt: Settings > Mobile data
 • Limiet instellen: Settings > Mobile data > Settings > Total monthly data available
 • Roaming aan/uit: Settings > More > Mobile network > Data roaming

Moto G3

Android 6.0.1
 • Data gebruikt: Instellingen > Gegevensgebruik
 • Limiet instellen: Instellingen > Gegevensgebruik > Mobiele datalimiet kiezen
 • Roaming aan/uit: Instellingen > Meer > Mobiele netwerken > Gegevingsroaming

Samsung S2 Plus

Android 4.2.2 Touchwiz
 • Data gebruikt: Instellingen > Verbinding > Gegevensgebruik
 • Limiet instellen: Instellingen > Verbinding > Gegevensgebruik > Limiet instellen
 • Roaming aan/uit: Instellingen > Verbinding > Meer netwerken > Mobiele netwerken > Roaming

No comments:

Post a Comment