Bellen en internetten in het buitenland is nu gratis! Of toch niet?
Misschien toch niet helemaal...
Wat is veranderd?
Sinds 15 Juni 2017 kun je bellen en Internetten in Europa voor hetzelfde tarief als in nederland. Dit betekent het volgende:
- Je belt naar Nederlandse nummers voor het Nederlandse tarief binnen je bundel
- Je Internet volgens het nederlandse tarief binnen je bundel
- Er zijn maxima gesteld aan roaming kosten buiten je bundel
Maar pas op! Het basis idee is: RLAH. Dit staat voor: Roam Like At Home. Maar... er zitten wat haken en ogen aan, want niet alles is 'net als thuis'...
- Dit geldt alleen voor EU landen!
- Buiten je bundel gelden andere tarieven
- Voor onbeperkte bundels gelden andere regels (Fair Use Policy)
- Onder bepaalde omstandigheden mogen carriers toch roaming kosten berekenen!
- Pas op bij grenzen met niet EU landen
- Per periode van vier maanden dien je meer in NL dan in het buitenland te zijn
- Bellen naar andere landen dan Nederland blijft (belachelijk) duur
Nu de carriers minder verdienen aan roaming zullen ze op zoek gaan naar andere bronnen van inkomsten. De totale mobiele kosten per jaar zullen waarschijnlijk hetzelfde blijven voor iedereen, alleen is de verdeling anders, en het gebruik wat comfortabeler.
Welke landen
Volgens diverse websites:
Oostenrijk - Belgie - Bulgarije - Kroatie - Cyprus - Tsjechie - Denemarken - Estonia - Frankrijk - Duitsland - Griekenland - Hongarije - Ierland - Italie - Latvia - Liechtenstein - Luxemburg - Malta - Nederland - Polen - Portugal - Roemenie - Slovenie - Slowakije - Spanje - UK *
* Het is zeer waarschijnlijk dat na de 'Brexit' de kosten voor de UK weer zullen stijgen.
Sommige carriers mogen een toeslag hanteren, zie de paragraaf 'uitzonderingen'.
Finland - IJsland - Liechtenstein - Noorwegen - Vaticaanstad - Zweden
Let vooral op bij de volgende landen welke NIET meedoen:
Andorra - Monaco - San Marino - Zwitserland
Ben je dus aan de grens met een land waar je niet gratis mag roamen, zet dan (in ieder geval internet) roaming uit om onvoorziene kosten te voorkomen! Pas bijvoorbeeld op bij de grenzen met Zwitserland, want misschien schakelt je telefoon over naar een zwitsers netwerk met alle kosten vandien.
Roaming
Op veel (alle?) telefoons kun je roaming apart aan- en uitzetten voor bellen en internetten. Zet je het aan, dan kun je je telefoon dus gebruiken in het buitenland.
Je kunt je telefoon niet zo instellen dat roaming WEL werkt voor EU en NIET voor de rest van de wereld. Het is allemaal buitenland... dus alles of niets.
Bij sommige providers moet je roaming, behalve in je telefoon zelf, ook nog een keer bevestigen via een SMS'je of een speciale web pagina. Soms moet dit per land.
Buiten de bundel
Wat de aanbieder rekent BUITEN de bundel in rekening mag brengen is vastgelegd (en goedkoper dan vroeger) maar nog steeds erg duur.
Sommige aanbieders blokkeren internet roaming als je buiten je bundel gaat, sommige niet. Het zou de providers en de EU sieren wanneer dit als standaard zou worden ingesteld zodat niemand voor verrassingen komt te staan, maar helaas...
De oplossing? Blijf binnen je bundel, ook in het buitenland. Op veel telefoons kun je instellen wat je bundel grootte per maand is, en zo voorkom je onaangename verrassingen.
Fair Use Policy
Sommige bel en data bundels zijn zo groot dat in de EU bepaalde afspraken zijn gemaakt over de maximale hoeveelheid data welke je gratis mag roamen. Dit verschilt per contract en aanbieder.
Voorbeeld: heb je (onbeperkt) Internet bij T-mobile met hun iPlan'08 contract, dan mag je maximaal 10 GB per maand internetten in de EU.
Check op de website van je provider hoeveel data jij mag gebruiken onder de 'Fair Use Policy'.
Onbeperkt (lage snelheid) buiten de bundel
Een aantal contracten biedt 'lage snelheid' Internet wanneer je bundel op is. Dit is een ideale oplossing voor abbonnementen voor kinderen, maar steeds minder providers ondersteunen deze mogelijkheid. De oudere Tele2, Tmobile en Vodafone abbonnementen met deze optie kun je niet meer afsluiten, maar had je al een dergelijk abbonnement dan doet deze het nog altijd.
Stel je hebt 2 GB per maand, en halverwege de maand is je bundel op, dan blijft je Internet werken maar op een lage snelheid. Je hebt dus 2 GB per maand hoge snelheid, en onbeperkt internet lage snelheid.
Maar wat gebeurt er nu in het buitenland? Dit hangt van je provider af. Sommige providers beschouwen het 'snelle' deel van je bundel als de echte bundel. Maar... wat doen ze met het 'langzame' deel van de bundel? Dat hangt van de provider af.
Zowel de Tele2 als KPN helpdesk wisten het zelf ook niet... na lang doorvragen kreeg ik de volgende reacties:
Tele2: in het buitenland is het 'trage' deel gewoon uitgeschakeld. Ik heb dit afgelopen zomer uitgeprobeerd en inderdaad, dit werkt zoals gezegd.
KPN: in het buitenland blijft het 'trage' deel gewoon werken, en gaat van je bundel af. Ben je door je bundel heen, dan neemt de snelheid af, maar wordt deze data wel gezien als 'buiten de bundel' en dus als dure roaming data!
Vraag het na bij je provider, en laat het desnoods vastleggen.
Heb je een dergelijk abbonnement en ben je in het buitenland, dan is het dus verstandig om een data limiet in te stellen om dit te voorkomen.
Uitzonderingen
1. Carriers kunnen aan de regeling ontsnappen wanneer ze kunnen aantonen dat hun inkomen onevenredig daalt, en / of wanneer hun kosten niet worden gedekt door de nieuwe tarieven, veel hoger zijn dan gemiddeld, of de nieuwe regeling voor hogere kosten van locale gebruikers zou zorgen.
2. Ook zijn er landen welke op een latere datum pas deel zullen nemen.
3. Landen welke geen onderdeel uitmaken van de EU kunnen deelnemen maar hoeven dat niet (voorbeeld Noorwegen).
Controleer de tarieven van jouw provider voordat je roaming gebruikt in de volgende landen:
Finland - IJsland - Liechtenstein - Noorwegen - Vaticaanstad - Zweden
Hoe beperkt je onvoorziene kosten?
1. Zet (data) roaming uit wanneer je in Nederland bent (voorkomt per ongeluk roamen in de buurt van de grens).
2. Check hoeveel data je in de EU mag gebruiken (zie Fair Use Policy clausules in je contract), check de website van de provider, en bel ze wanneer je er niet uitkomt. Sommige websites zijn wel heel erg onduidelijk.
3. Stel een data limiet in wanneer je naar het buitenland gaat. Dit is extra belangrijk voor gebruikers met 'traag internet buiten de bundel'.
4. Zet (data) roaming uit in de buurt van non-EU landen, of landen welke niet meedoen. Pas vooral op bij de grenzen met Zwitserland, Andorra en Monaco.
5. Zet je mobiele data uit wanneer je geen internet nodig hebt. (Gebruik je weinig data per maand en zit je altijd binnen je bundel dan hoeft dit niet.)
6. Gebruik geen apps op je mobiel welke op de achtergrond heel veel data gebruiken (met name Facebook en Snapchat, maar er zijn meer boosdoeners).
7. Gebruik (betrouwbaar) Wifi in hotels e.d. (pas op voor passwoord dieven).
8. Let op in grensgebieden! Met name langs de grens met Belgie kom je vaak op een Belgisch netwerk terecht. Omdat je, per vier maanden, meer in NL dan in het buitenland dient te zijn om vrij te kunnen roamen kun je hier per ongeluk meer 'in het buitenland' zijn dan je denkt...
Instellingen
Dit verschilt van telefoon tot telefoon en Android versie, vraag een kennis om hulp wanneer je er niet uitkomt. Mocht je telefoon geen optie hebben om limieten in te stellen, gebruik dan bijvoorbeeld 'My Data Manager'.
Huwei Nova
Android 7 Emui 5
- Data gebrukt: Settings > Mobile data
- Limiet instellen: Settings > Mobile data > Settings > Total monthly data available
- Roaming aan/uit: Settings > More > Mobile network > Data roaming
Moto G3
Android 6.0.1
- Data gebruikt: Instellingen > Gegevensgebruik
- Limiet instellen: Instellingen > Gegevensgebruik > Mobiele datalimiet kiezen
- Roaming aan/uit: Instellingen > Meer > Mobiele netwerken > Gegevingsroaming
Samsung S2 Plus
Android 4.2.2 Touchwiz
- Data gebruikt: Instellingen > Verbinding > Gegevensgebruik
- Limiet instellen: Instellingen > Verbinding > Gegevensgebruik > Limiet instellen
- Roaming aan/uit: Instellingen > Verbinding > Meer netwerken > Mobiele netwerken > Roaming
No comments:
Post a Comment