Tuesday, November 15, 2022

F*ck*ng W*rkg*v*rs (en overheden) - Thuiswerken... of niet? (Dutch)

Column / Dutch.

Op je werkdag mag je niet thuiswerken, maar op je vrije dag wel?

Heeft dan niemand iets geleerd van de Corona golf? Nadat we een tijdje thuis mochten werken... nee, thuis moesten werken, is het eindelijk weer tijd om op kantoor te verschijnen. En dus staan we lekker collectief weer in de file.


Terug naar kantoor!

De gebruikelijke smoesjes van de baas?

  • beter voor het team
  • meer contact momenten
  • de werkzaamheden vereisen het

We zijn veel productiever op kantoor, waar elke vijf minuten iemand een nieuwe prioriteit verzint... right.

En het allerbeste voor het bedrijf en je lokale manager is het wanneer je netjes om 09:00 verschijnt en om 17:00 weer naar huis gaat... En dat betekent dat we weer lekker samen van de files mogen genieten.

Wacht even. Wel eens gehoord van flexibele arbeidstijden? Nope. Lekker in de file.

Of dat een deel van het werk uitstekend remote kan? Nope. Lekker in de file.

Of dat een deel van het werk zonder problemen buiten kantoor uren gedaan kan worden? Nope. Lekker in de file.

Of van work / life balance? Nope. Lekker in de file.

Dat je online vergaderingen kunt voeren? Nope. Lekker in de file.

Of van een hartverzakking doodgaan door de stress? Nope. Lekker in de file.

Dus zitten we vijftien uur per week in de auto, waarvan zes uur in de file. Heeft dat nog zin? Niet echt.


Openbaar vervoer

Een uitstekend alternatief. Als de verbindingen er zijn, en de NS niet naar willekeur treinen schrapt. Maar helaas. Een simple tripje van een willekeurig adres in Amsterdam naar een willekeurig adres in Rotterdam kost gauw anderhalf tot twee uur met de trein, en met de auto een uur. Buiten de files, inderdaad, maar ga er maar net vanuit dat de trein altijd voor je klaar staat...


Verhuizen!

De oplossing is verhuizen. Dichter bij je werk gaan wonen. En daarom hebben we een nieuwe wet. Een wet welke ervoor zorgt dat we niet kunnen verhuizen (even afgezien van de beschikbaarheid en prijzen van nieuwe woningen):

Het kabinet wil dat gemeenten de helft van alle koop- en huurwoningen kunnen toewijzen aan mensen die al binnen de gemeente wonen. Ook moeten de gemeenten voorrang kunnen geven aan mensen met een cruciaal beroep, zoals leraren en verpleegkundigen. Een wetswijziging die dat mogelijk moet maken, is vandaag naar de Tweede Kamer gestuurd.

Great. Dus als ik iets nieuws wil kopen, dan kan ik alleen maar de overblijvende woningen kopen, dat wil zeggen die te duur zijn, of niemand wil hebben.

Maar dan ga je toch huren? Nou... nee. Want diezelfde overheid heeft bepaald dat scheefwonen niet meer mag.

Als je huurt en je inkomen is naar verhouding te hoog voor de huur van de sociale huurwoning, wordt dit scheefwonen genoemd. Scheefwoners wonen dus eigenlijk in een te goedkope woning: hun inkomen past niet bij de huurprijs. 

Wat een enorme onzin. Mag ik zelf niet meer bepalen wat ik met mijn geld doe? Ik wil een mooie dure auto, en drie keer per jaar naar Mallorca op vakantie, dus ga ik lekker goedkoop huren. Da's mijn eigen beslissing. Maar dat mag niet meer, nee, ik moet verplicht duurder gaan wonen.


Vrije tijd... of niet?

Maar... we zijn er nog niet. Stel, in verband met je work / life balance, je gezondheid, of het brei-en-haak clubje van woensdagavond wil je terug naar 4 werkdagen per week. ATV of arbeidstijdverkorting. Wie herinnert het zich nog...

Natuurlijk mag je vier dagen per week werken, en 1 dag vrij nemen. Uiteraard gaan we er van uit dat je doktersbezoeken en dergelijke allemaal op je vrije dag doet. En overtijd gedurende de rest van de week betalen we niet uit, want dat staat zo in je contract. Dank je wel voor je 20% lagere salaris.

Waarom zou je dan ooit nog vier dagen gaan werken, als die extra dag verlof toch niet wordt gerespecteerd? Beter in de baas z'n tijd naar de dokter dan, want dat moet 'ie toestaan.

Over een doktersbezoek onder werktijd is niets vastgelegd in de Nederlandse wet. In de wet wordt wel gesproken over 'goed werknemerschap' en 'goed werkgeverschap'. Is er sprake van medische noodzaak? Dan valt een doktersbezoek onder werktijd onder ziekteverzuim en heb je recht op doorbetaling van loon.

Maar... het kan altijd nog beter. Lekker terug naar kantoor, toch? Maar wat als je niet op kantoor bent, en zomaar eens een vrije dag hebt opgenomen? Omdat je kind jarig is, of je auto naar de garage moet, of je gewoon drie avonden publieke dronkenschap hebt gepland (het is immers Carnaval met een reden). Wat dan?

Je mag niet thuis werken op een werkdag, maar wel thuis werken op een vrije dag

Natuurlijk wordt wel van de werknemer verwacht dat hij / zij standby staat op een vrije dag, voor bijvoorbeeld een telefonische vergadering, of een teams meeting. Dat hij / zij de telefoon opneemt, en email beantwoordt.


Vreemd... vreemd... vreemd...

Toch vreemd. Thuiswerken is niet productief, behalve als je dat in je eigen tijd doet. Ergens klopt er hier iets niet...


No comments:

Post a Comment