Menu

Sunday, November 12, 2017

Land en taal wijzigen in Amazon (Dutch)

Dutch.

Amazon is de grootste (online) boekhandel ter wereld, maar als Nederlandse gebruiker is niet altijd alles even duidelijk.

Een paar tips voor het veranderen van land, webwinkel en taal.

Update! Er is een nieuwere 2023 versie van deze post hier!


Kindle app

Amazon heeft duizenden audiobooks en ebooks. Maar ja, niet iedereen heeft een Kindle e-reader. Wat te doen?

Kijk eerst eens rond of je geen apparaat hebt waarop je gewoon je Kindle / Amazon ebooks kunt lezen. Er zijn Kindle apps voor iOS, Android, Windows en Mac. Voor je mobiele appraat vind je deze in de Apple Store of Google Play. De Windows Kindle reader vind je op Amazon.

Je zou verwachten dat deze makkelijk te vinden is, maar niet helemaal... Waarom is een telefoon nummer nodig om een iOS, Android of Windows applicatie te downloaden? Toch vraagt Amazon daarom als je het via de Amazon webwinkel probeert...


Voor de mobiele devices ga je gewoon naar de juiste App store en hoef je verder geen informatie aan Amazon te geven. Voor Windows moet je even verder zoeken, en wat blijkt, hier hoeft dat niet (via amazon.com):


Downloaden en installeren maar.

Ik vind de Kindle app op Android af en toe wel verwarrend, maar hij werkt verder goed. En deze ondersteunt Audible audiobooks... (Helaas niet altijd, en in dat geval heb je toch de Audible app nodig.)


Land

Je Kindle account is gekoppeld aan een land, maar dit hele mechanisme is een beetje onduidelijk. Je kunt het land aanpassen als je iets niet kunt vinden. Nog iets om verder mee te spelen...

Hier zijn de Duitse, Engelse, en US versies van Amazon.
De Nederlandse versie van Amazon bevat alleen maar boeken. Nog veel vreemder, is dat amazon.de WEL iDeal betalingen accepteert, en amazon.nl NIET...

  • Nederlandstalige boeken vind je alleen bij amazon.nl.
  • Betalen met iDeal werkt alleen bij amazon.de.
  • Audiobooks en andere edities / uitvoeringen vind je niet bij amazon.nl.
  • Sommige zaken zijn alleen met CreditCard te betalen, zelfs al zegt het Amazon platform in eerste instantie dat iDeal ook toegestaan is (zag dit onder andere bij audiobooks).

Gelukkig is het mogelijk om te veranderen qua webstore. De manier waarop is echter wat verwarrend...


Veranderen van land

Van amazon.nl naar amazon.de:

1. Je Account / Je Account

2. Digitale content en appraten / Content en apparaten

3. Instellingen

4. Gebruik NIET de optie 'Wijzigen' maar gebruik de link in de regel er onder:


5. Klik daarna op 'Meer informatie'


6. En dan op 'Kindle account overzetten naar Amazon.de'.

Nu wordt amazon.de geopend, in de nederlandse taal. Omdat de vertalingen wel eens krom zijn geef ik er zelf de voorkeur aan om in het engels te werken.

1. Accounts en lijsten / Je account

2. Voorkeuren voor bestellen en winkelen / Taalinstellingen wijzgen / English


Terug naar amazon.nl gaat op dezelfde manier:

1. Acount & Lists /  Manage your content and devices

2. Settings

3. Country Settings / 'click here' / 'learn about'

4. Enzovoorts... 


Betaling en beveiliging

Heb je iets gekocht op amazon.nl, amazon.co.uk, amazon.com, gebruik gemaakt van One Click, en een credit card gebruikt, dan bewaard Amazon je betaalinformatie. Snel en gemakkelijk, ja.

Helaas gaat het automatisch inloggen iets te gemakkelijk, waardoor kwaadwillenden die je password hebben bemachtigd, of kids die (zonder dat je het merkt) even achter je PC hebben gezeten, veel te makkelijk iets kunnen bestellen op jouw rekening.

Je kunt (helaas) One Click niet (meer) uitzetten, maar er zijn verschillende mogelijkheden:

 1. Verwijder je credit card informatie.

    Account & Lists / Your Account / Payment Options

2. Gebruik amazon.de en kies iDeal als betalingsmethode

    Account & Lists / Your Account / Payment Options

3. Zet two stage beveiliging aan

    Account & Lists / Your Account /  Login & Security / Advanced Security Settings / Edit

Er is, gek genoeg, geen optie om de extra code per email alleen maar te gebruiken bij het daadwerkelijk kopen / betalen van een bestelling. Ook zou een SMS'je misschien wel veiliger zijn dan een emailtje, maar goed.

Aanvulling: ik heb zojuist geprobeerd met iDeal te betalen voor een ebook op amazon.de, maar krijg een foutmelding:


Misschien is iDeal alleen maar toegestaan voor bepaalde producten? Geen idee... Credit card werkte wel.


Je bibliotheek

Je zou verwachten dat je een optie als 'Your Library' of 'Your Ebooks' zou vinden, maar dus niet. Bovendien is de naam van deze menu optie net iets anders in elke webwinkel.

Amazon.de

    Account & Lists / Manage Your Content & Devices

Amazon.com

    Account & Lists  / Your Content & Devices

Amazon.nl

    Je account / Je content en appraten beheren


Heb je boeken op verschillende Amazon websites gekocht, dan kan het zijn dat ze op de ene website WEL worden getoond, en NIET op de andere! Gelukkig zijn ze wel allemaal zichtbaar in je reader.


Audiobooks

Audiobooks zijn wat lastiger.

Ik kocht Nuttall's The Oncoming Storm op amazon.com, inclusief een audiobook versie. In de Kindle app op mijn telefoon is de titel te vinden als ebook, en ik kan een download voor het audio deel starten. Deze downloade wel maar was niet af te spelen.

Om dit audiobook af te spelen moest ik eerst de Audible app installeren, en in de Audible app de US store selecteren. In de Audible app kun je dit doen door uit te loggen, en bij het aanmelden kun je een andere store kiezen.

Om een en ander uit te proberen heb ik deel 2 Falcone Strike gekocht op amazon.de. Met de Audible app ingesteld op de US store werd dit boek niet getoond. Toen ik de store veranderde van amazon.com naar amazon.de werden opeens beide audiobooks getoond.

Ook is binnen de Kindle app het audiobook wat hoort bij het op amazon.de gekochte ebook wel af te spelen, maar niet het audiobook wat hoort bij het op amazon.com gekochte ebook.

De enige optie lijkt uitproberen welke combinatie werkt, want echt een peil is er niet op te trekken...

De Amazon / Audible Windows manager werkt overigens van geen meter. Wil je een van je audiobooks afspelen op Windows gebruik dan de 'Cloud Player'.


Andere apparaten

Wil je je ebooks op een apparaat lezen wat geen Kindle boeken ondersteunt, dan moet je helaas de truckendoos open trekken... Meer daarover hier.Meer

No comments:

Post a Comment