Menu

Sunday, November 12, 2017

Kindle naar Kobo (Dutch)

Amazon heeft duizenden audiobooks en ebooks. Maar ja, niet iedereen heeft een Kindle e-reader. Wat te doen?

Kijk eerst eens rond of je geen apparaat hebt waarop je gewoon je Kindle / Amazon ebooks kunt lezen. Heb je echter een Kobo reader, dan moet je de truckendoos open trekken. 


Kindle app

Er zijn Kindle apps voor iOS, Android, Windows en Mac. Voor je mobiele appraat vind je deze in de Apple Store of Google Play. De Windows Kindle reader software vind je hier op Amazon.

(Meer informatie over regios enzovoorts hier.)


Legaal

Let op! Het verwijderen van DRM is een heikel punt. Is het strafbaar of niet? Dat is niet helemaal duidelijk, maar voorzover ik kan na gaan is het antwoord ja en nee.

Het mag niet, maar het is niet strafbaar. Wel zou je aansprakelijk gesteld kunnen worden voor de schade door de rechthebbende. Hier is een aardige uitleg.

Wat er sinds die tijd is veranderd, en hoe nu de zaken precies liggen moet je voor jezelf bepalen. Ik persoonlijk vind dat het omzetten van een gekocht boek om het zelf op een ander apparaat te lezen geen probleem mag zijn, maar meningen verschillen. Uiteraard zijn partijen als Amazon er fel op tegen. 


Bestanden omzetten (DRM verwijderen)

Heb je een oudere versie van de Kindle reader software op je (Windows) PC, dan kun je nog steeds bestanden in Calibre importeren. Heb je een nieuwere versie dan gaat dat niet. Amazon heeft het file formaat aangepast. Er is, voorzover ik weet, nog geen KFX converter.
Je kunt echter de software (nog) voor de gek houden.

1. KFX testen

De gedownloade boeken vind je hier:

    c:\Users\ <gebruikersnaam> \Documents\My Kindle Content\

Er kunnen twee verschillende extensies zijn: .KFX en .AZW. Ik heb echter al meegemaakt dat een .AZW file eigenlijk een verkeerd benoemde .KFX file was, dus dat is geen garantie dat je de bestanden kunt importeren in Calibre. (Zou een eenmalige hickup kunnen zijn geweest, maar toch...) De enige zekere oplossing is uitproberen.

Sleep een paar van de boeken (.azw files) naar Calibre, en probeer ze vanuit Calibre te openen. Je krijgt OF een foutmelding dat Calibre het formaat niet herkent (dan staan ze dus in KFX formaat) OF een foutmelding dat het boek met DRM is beveiligd.

De volgende stappen zijn gedaan met 1.21.0. Check of je dezelfde versie hebt voor je deze stappen uitvoert! 

2. Verwijder je boeken vanuit de reader software

Hiermee verwijder je ze van je 'device', je bent ze dus niet kwijt!

3. Geen automatische updates

Zorg er zowiezo voor dat de reader software NIET automatisch updates accepteert. Start de Kindle reader software op. Ga naar Tools / Options / General en zet automatisch updaten UIT.

Exit de reader software.

4. Hernoem een file

De Amazon Kindle reader software staat hier:

    C:\Users\ <gebruikersnaam> \AppData\Local\Amazon\Kindle\application\Kindle.exe

(Merk op dat dit NIET een correct pad voor een executable is volgens de Windows guidelines. Waarschijnlijk kunnen ze zo zonder rechten hun software updaten...)

Anyway, in deze folder staat de file:

    C:\Users\ <gebruikersnaam> \AppData\Local\Amazon\Kindle\application\renderer-test.exe

Hernoem deze naar:

    C:\Users\ <gebruikersnaam> \AppData\Local\Amazon\Kindle\application\renderer-test.xxx

5. Test opnieuw

Herstart de reader software, download een van je boeken, en sleep deze naar Calibre. Als het goed is krijg je nu alleen de DRM foutmelding, maar herkent Calibre de file wel.

6. De-DRM tools

De meest recente versie vind je hier:

    https://github.com/apprenticeharper/DeDRM_tools/releases

Pak hem uit. We hebben de folder DeDrm_calibre_plugin nodig.

7. Plugin toevoegen

Start Calibre op. In Calibre, ga naar Preferences (niet de dropdown maar klik op de button zelf). Dan Plugins / Load plugin from file, ga naar de folder en kies de zipfile met de juiste plugin. Vervolgens Apply en Close.

8. Test opnieuw

Sleep het gewenste boek vanuit de boekenfolder naar Calibre.

    c:\Users\ <gebruikersnaam> \Documents\My Kindle Content\

Nu kun je het wel in Calibre openen, en eventueel exporteren naar .EPUB formaat om op de Kobo reader te lezen. 


Let op!

Het verwijderen van DRM betekent niet dat het bestand niet meer te traceren is, maw. zonder DRM kan er nog best informatie in het ebook staan welke het aan jouw account koppelt.

Ook is het verwijderen van DRM geen excuus om illegale kopieen te verspreiden! Maar om nu apart een Kindle te kopen omdat ik een specifiek boek wilde lezen op mijn Kobo, dat ging me net te ver...

En wat als Amazon niet langer meer mijn devices ondersteund? Of mijn devices niet langer de Amazon boeken ondersteunden? Dat dit daadwerkelijk kan gebeuren bewijst het verdwijnen van Mobipocket, waar ik meerdere DRM beveiligde boeken had gekocht welke ik niet meer kon lezen totdat ik ze van hun DRM had ontdaan.

Lang leve DRM! Not...

No comments:

Post a Comment