Menu

Wednesday, March 27, 2024

GPX en GPS: Gebruik de juiste kaart! (Dutch)

GPX + Travel + Navigation AppsDutch

Wanneer je routes deelt met anderen, of routes van anderen gebruikt, is het belangrijk om de route te controleren, en de juiste kaart te gebruiken!


Tracks

Is de GPX file een track, dan is dit vaak een opname van iemands reis. In dat geval kan het heel goed zo zijn dat de GPS punten lijken te 'zwabberen'. De liggen niet precies op de weg, maar er bijvoorbeeld net naast, of op de verkeerde weghelft.

 

(Klik op een afbeelding om te vergroten.)


Dit komt meestal door de (on)nauwkeurigheid van de GPS ontvanger.

Software zoals Tom Tom Planner, Kurviger, en MRA Routeplanner kunnen de punten naar de dichtstbijzijnde weg verplaatsen, maar dat is geen honderd procent garantie.


Route

Bij tracks kan de software mogelijk nog een en ander 'rechtstrijken' omdat er wat meer informatie beschikbaar is. Bij routes - zeker met een beperkt aantal punten - is dat lastiger, met name wanneer verschillende kaarten worden gebruikt.

Tracks zijn hier minder gevoelig voor, maar het blijft een risico!


Kaarten

Een tweede uitdaging kan de gebruikte kaart zijn. De verschillende navigatie apparaten en apps gebruiken allemaal andere kaarten, en deze zijn misschien niet helemaal accuraat, of zijn gemaakt op een andere datum, of er bestaan meerdere varianten van met meer of minder details.

Hieronder vier verschillende kaarten:


(Klik op afbeelding om te vergroten.)


De MRA Routeplanner ondersteunt (als enige?) meerdere kaarten. De default kaart is OpenStreetMap (waarschijnlijk de goedkoopste 😏) maar MRA Navigator gebruikt de Here kaarten.

De MRA Navigatie app gebruikt de Here map (links boven) net zoals Garmin.

Kurviger gebruikt OpenStreetMap (rechts boven).

Tom Tom Go gebruikt eigen kaarten (rechts beneden).

Ook Google heeft eigen kaarten (links beneden)

Het is wel duidelijk dat de verschillende kaarten op een heleboel punten het niet met elkaar eens zijn!


Locatie route punt

Stel, er zijn twee punten waar de route doorheen voert (laten we zeggen dat we beginnen bij 0, dan 1, dan 2, dan 3 enzovoorts).

Wanneer - om wat voor reden dan ook - een punt net niet goed staat (bijvoorbeeld op de verkeerde weghelft, of misschien wel net op de oprit van een snelweg!) dan kan de route planner / het navigatie apparaat behoorlijk in de war raken. Soms 'poetst' de navigatie software de fout weg, maar het kan ook gebeuren dat je op een enorme omweg wordt gestuurd.

Voorbeeld:


(Klik op afbeelding om te vergroten.)


Omdat punt 2 op de andere weghelft ligt, kan de navigatie denken dat er een 'cirkel' moet worden gereden... eerst via punt 1, dan via punt 2...

Nog fijner wordt het wanneer een 'scenic' route pal naast een snelweg ligt, of het routepunt precies op de oprit van de snelweg terecht komt. En ja, dat gebeurt vaak!


Check. Dubbelcheck. Recheck.

Maker

Maak je een route voor een grote(re) groep, vergeet dan niet dat de verschillende rijders misschien wel andere navigatie spullen hebben, met andere kaarten.

Check dus of het goed gaat (MRA Routeplanner Gold is een van de beste opties daarvoor). Je kunt in MRA Routeplanner Gold een route maken, en dan controleren hoe deze uitpakt op de verschillende kaarten. Briljant!

Natuurlijk kun je eventueel meerdere versies maken van een route.

Meldt ook aan de gebruikers dat ze de routes het beste zelf vooraf kunnen controleren. Niet iedereen beseft de impact van het gebruik van een andere kaart.


Gebruiker

Heb je zelf een route gekregen van iemand anders, bekijk deze dan eerst op je computer met het juiste programma en de juiste kaart, en controleer of er geen vreemde dingen in zitten (kruisingen, lussen). En pas desnoods de route aan. Kijk ook of je beter een track of een route kunt gebruiken.


Meer


No comments:

Post a Comment