Menu

Saturday, May 20, 2017

Wifi en de Buren voor Dummies (Dutch)

Dutch.

Wifi problemen?

Deze uitleg helpt je Wifi problemen op te lossen en te voorkomen, voor zover mogelijk. De belangrijkste regel: 1+6+11=20...


Waarom meedoen?

De meesten van ons hebben Internet, en hebben ook een draadloze WiFi router. Maar we hebben zoveel draadloze apparaten dat deze elkaar in de weg gaan zitten.

Dit is vooral een probleem in druk bevolkte gebieden, waar de huizen dicht op elkaar staan.

Door slim in te stellen worden onze netwerken sneller. En het is minder moeilijk dan je denkt.

Het grootste probleem: door elkaar heen praten.

Onthoud: 1 + 6 + 11 is goed, 40 is slecht (ik leg verderop uit waarom)…


Vaak gehoord (en nog altijd fout)

Ach, ik gebruik mijn Wifi toch (bijna) nooit

Des te meer reden om er eens naar te kijken. Wanneer je het eens nodig hebt werkt het tenminste, en zo gun je anderen ook nog wat plezier.


Ik ben niet aan het Internetten dus ik veroorzaak geen storing

Dat zou waar kunnen zijn, maar ook niet… als je router / accespoint aan staat, dan zendt deze af en toe uit. Ook wanneer je zelf op dat moment geen gebruik maakt van het Internet.


Ach, als mijn Internet maar snel is

Inderdaad. En laat je Internet nou net langzamer worden wanneer je andere gebruikers stoort, want als je hun stoort moeten hun routers ook meer en vaker zenden waardoor ze jou weer storen.


De beste oplossing: geen WiFi!

Klinkt stom, maar toch… gebruik een vaste ethernet kabel!

Heb je de mogelijkheid om een ethernet kabel te gebruiken? Kun je eventueel een nieuwe ethernet kabel aanleggen vanaf je router naar je PC / XBOX / PS4 / whatever? Doe dat dan.

WiFi is per definitie langzamer dan een bekabeld netwerk.


Te moeilijk?

Heb je geen zin om dit allemaal door te lezen, of klinkt het als abraca dabra, maar wil je toch wel meedoen? Doe dan het volgende…


Voor 2.4 Ghz:

1. Stel je router kanaal in op of 1 of 6 of 11 *
2. Zet je router bandwith op 20 Mhz
3. Zet eventueel ‘collission detection’ en ‘coexistence’ aan wanneer je router deze opties heeft

* Geen idee welk kanaal je buren gebruiken? Gebruik een app op je telefoon, of de tabel uit de download versie. Je kunt natuurlijk ook gewoon vragen ☺

Lijken de andere kanalen leeg? Gebruik ze niet!!! Wifi kanalen overlappen, dus gebruik alleen of 1 of 6 of 11.


Voor 5 Ghz (wanneer je router dit ondersteund):

1. Zet je router kanaal op automatisch
2. Zet je bandbreedte op automatisch
3. Zet eventueel ‘collission detection’ en ‘coexistence’ aan


Ingewikkeld… en soms werkt het niet!

Er zijn veel fabrikanten. Niet iedereen gebruikt dezelfde termen, en sommige apparaten werken gewoon niet goed. Een kant en klaar recept wat werkt voor alle apparaten is dus niet te geven.
Dit document probeert zaken simpel te houden, toch is het (helaas) nodig een paar dingen uit te leggen… en hopelijk heb ik daarbij niet al te veel fouten gemaakt 😖

Zij die het wel geloven: op de laatste pagina is een samenvatting, dat scheelt tijd 😁


Heren experts…

Ik heb een aantal zaken vereenvoudigd om het voor de minder geoefende 
gebruiker gemakkelijker te maken.  En ik ben zelf ook maar een hobbyist…


Draadloos of bekabeld? Draadloos EN bekabeld!

De ‘router’ is het kastje wat is geleverd door je provider (Ziggo, XS4all, enzovoorts). Vaak staat het in je meterkast.

Bijna alle (alle?) nieuwe routers hebben een ingebouwd WiFi netwerk. Je kunt dus op twee manieren het internet op. Als voorbeeld een Ziggo TC7210 (klik op een afbeelding om deze te vergroten):


Gebruik bekabeld ethernet waar mogelijk, dit is sneller en stabieler!


Frequentie banden

Er zijn heel veel kreten maar niet allemaal even begrijpelijk of belangrijk ☺
Wat je in ieder geval moet weten: er zijn twee ‘frequentie banden’


2.4 Ghz

Hier zijn de meeste problemen!

- De oudste band
- Groter bereik
- Meestal langzamer
- Alle apparaten ondersteunen dit


5 Ghz

De 5 Ghz band is vaak nog vrij. Gebruik deze als het kan!!!

- De nieuwere band
- Kleiner bereik
- Meestal sneller
- Niet alle apparaten ondersteunen deze band


802.11b g n ac

Er zijn verschillende standaards. De meeste routers herkennen zelf de juiste
standaard. In volgorde van snelheid en leeftijd:


Niet alle apparaten ondersteunen alle standaards. Oudere, maar ook nieuwe, eenvoudigere apparaten (goedkope smartphones, draadloze thermostaten enzovoorts) werken alleen maar in de 2.4 Ghz band.

Heb je een ouder apparaat, dan kan het zijn dat dit oudere apparaat de WiFi verbinding voor alle andere apparaten ook vertraagd!

Daar kun je niet veel aan doen, behalve dan door het betreffende apparaaat
te vervangen. Soms helpt het om 802.11n op je router uit te zetten.


20 Mhz en 40 Mhz kanaal breedte

De 2.4 Ghz band heeft 13 kanalen. Wanneer je op een kanaal uitzend, dan gebruik je ook een deel van de ernaast gelegen ruimte.


Als voorbeeld: gebruik je een 20 Mhz breed kanaal 11, dan gebruik je dus eigenlijk 9, 10, 11, 12 en 13. Bij een 40 Mhz breed kanaal wordt het dus nog erger, dan gebruik je 8, 9, 10, 11, 12, 13 en 14!!


Gedeeltelijk overlappende kanalen

Stel, gebruiker 1 gebruikt kanaal 6, en gebruiker 2 gebruikt kanaal 8, dan storen ze elkaar.

Gebruiker 1 zendt dus uit op 4, 5, 6, 7 en 8. Gebruiker 2 zendt uit op 6, 7, 8, 9 en 10. Hun signalen overlappen gedeeltelijk.


Veel (de meeste) routers kunnen niet goed detecteren dat er een gedeeltelijke overlap is, waardoor ze geen rekening met de ander houden, met als gevolg: nog meer storing…


Twee routers op hetzelfde kanaal

Routers welke op hetzelfde uitzenden kunnen elkaar zien, en wachten dan ook op elkaar. Het netwerk wordt langzamer maar werkt nog wel.


Op sommige routers is deze detectie in- en uit te schakelen met een optie. En helaas… op sommige routers werkt deze detectie knudde. Uitproberen dus.

Toch is dit nog altijd beter dan gedeeltelijk overlappende kanalen!


De (on)zin van 40 Mhz kanalen in de 2.4 Ghz band

Stel, je gebruikt een 40 Mhz breed kanaal 3. Helaas is een van je apparaten oud, en werkt deze alleen maar met een oudere standaard. De router schakelt dan terug naar 20 Mhz brede kanalen.

Het effect: we denken een snelle Wifi verbinding te hebben, maar het oude apparaat vertraagd de rest, en bovendien verstoort ons 20 Mhz brede kanaal nu ook nog eens kanaal 1 en 6.



Goed kanalen plannen

Wifi kanalen storen elkaar dus, en hebben maar een beperkt bereik. Door daar slim gebruik van te maken kunnen we de invloed van de verschillende netwerken op elkaar verminderen en de gemiddelde snelheid verhogen. Hoe? Door ervoor te zorgen dat we zo min mogelijk overlap hebben.


Omdat WiFi niet zo’n groot bereik heeft, is het vaak al voldoende om alleen rekening te houden met je directe buren: 1… 6… 11… 1… 6… 11… 1… 6… 11…


Automatische kanaal detectie

… werkt soms. In theorie zou een router de verschillende kanalen kunnen scannen, en een kanaal kiezen wat niet gebruikt wordt of minimale storing geeft.

Helaas kun je bijna nooit instellen dat ze alleen maar 1, 6 en 11 mogen gebruiken. De router kiest dan vrolijk een tussenliggend kanaal, en veroorzaakt daarmee storing voor andere gebruikers. Hun routers moeten daarom vaker uitzenden, wat dus weer extra storing veroorzaakt…

Liever nog een router op 20 Mhz brede kanalen en automatisch, dan dezelfde router vast ingesteld op een vast kanaal anders dan 1, 6 of 11!

Een stilstaande klok geeft ook 2x per dag de juiste tijd aan ☺ Toch is het het beste om je router op 1, 6 of 11 te zetten.


Andere storingsbronnen


Magnetrons

… kunnen heel erg storen, meestal op alle kanalen tegelijk.


Bluetooth

BlueTooth gebruikt ook de 2.4 Ghz band, net als WiFi, maar werkt anders. BlueTooth gebruikt korte pulsjes en verandert steeds van frequentie, zodat de storingen ‘verspreid’ worden over alle WiFi kanalen. Bovendien is het vermogen erg laag waardoor het alleen maar locaal stoort.

Bij veel en / of oudere BlueTooth apparaten kan het wel voor problemen zorgen, met name voor jezelf… Zet dus uit wat je niet nodig hebt.


Andere apparaten

De 2.4 Ghz band is vrij, dus er zijn allerlei draadloze non-Wifi apparaten (speelgoed, deurbellen, cameras enz.) welke er ook gebruik van maken.


Extra Access Point

Een router maakt de verbinding met het Internet. De meeste routers hebben een ingebouwd WiFi netwerk, maar het bereik is vaak beperkt.

Om de ontvangst op een andere plek in je huis te verbeteren zou je een extra ‘Access Point’ kunnen gebruiken, welke je dan aan je router koppelt.


Je hebt dan effectief 2 WiFi netwerken. Opnieuw is het belangrijk dat de gebruikte kanalen elkaar zo min mogelijk hinderen.


WiFi repeaters en mesh netwerken

WiFi heeft een beperkt bereik. Om het bereik te vergroten worden wel eens WiFi repeaters gebruikt. Een soort van draadloze verlengkabel…


Beter en niet beter…

De ontvangst wordt wellicht beter maar de verbinding zelf niet sneller (en levert vaak nog meer problemen op). Heb je wat ervaring (en kun je een kabel leggen) dan kun je beter kiezen voor een extra access punt.


WiFi netwerk naam

In de router kun je zelf de naam van je netwerk opgeven.


Overal dezelfde naam

Heb je meer dan 1 router (of een router met zowel 2.4 Ghz als 5 Ghz banden) dan kun je ervoor kiezen om alle kanalen dezelfde naam te geven. Hierdoor zullen alle aangesloten apparaten zelf kiezen waar ze de beste verbinding vinden.

Dit is niet hetzelfde als een 'meshed' netwerk. Bij een meshed netwerk kunnen de verschillende Wifi access points gebruikers 'overhevelen' naar een ander accesspoint. Of, dat zouden ze moeten kunnen...


Verschillende namen

Helaas raken sommige apparaten in de war, of kiezen ze het verkeerde netwerk. In dat geval kun je beter de verschillende netwerken aparte namen geven.

Er is geen ‘beste’ oplossing. Proberen is het enige wat hier werkt.


Welke kanalen zijn in gebruik?

Er zijn verschillende manieren, maar helaas werken ze niet altijd even goed.


Android - WiFi analyzer

Werkt behoorlijk goed. Ik zou hiermee beginnen.


Windows - InSSIDer

De oudere Home versie is gratis. Hoe goed het werkt is afhankelijk van de WiFi chip in je laptop. Ondersteunt ook speciale WiFi ontvangers (duur).


Router

Sommige routers hebben een ingebouwde functie welke alle kanalen in de buurt laat zien. De FritzBox routers laten daarbij ook storingen zien van andere (niet WiFi) apparaten.


Ik wil draadloos!

Dat willen we allemaal 😅

WiFi werkt, maar het is gewoon niet zo snel en betrouwbaar als wordt gesuggereerd. Sommige routers zijn gewoon ondingen wat WiFi betreft (hallo Ziggo).


Streamen en downloaden… misschien niet dus.

Ga ervan uit dat bandbreedte vretende zaken (televisie / films streamen, zware downloads), multi player games) niet 100% betrouwbaar zijn, met name niet in de 2.4 Ghz band. En met meer gebruikers wordt het nog erger.

Het kiezen van vreemde kanalen, maximale kanaal breedte, of een fancy router helpt niet of nauwelijks. Stap over naar apparatuur op de 5 Ghz band, zet de router vlak bij de gebruiker, of (het beste) gebruik een ethernet kabel.

Het ‘beperken’ van de WiFi features van je router maakt (in een drukke omgeving) je verbindingen meestal zelfs beter!


Samenvatting

• Gebruik kabels waar mogelijk.

• Hou de afstand tussen router en gebruiker zo kort mogelijk.

• Repeaters hebben zin maar je moet weten wat je doet.

• Gebruik de 5 Ghz band waar mogelijk.

• Veel apparaten werken niet op de 5 Ghz band.

• Gebruik in de 2.4 Ghz band alleen 20 Mhz brede kanalen.

• Gebruik in de 2.4 Ghz band alleen kanaal 1, 6 of 11.


• Kan het echt, echt, echt niet anders (teveel storing, of gewoon te moeilijk) zet dan je
router op automatisch, de 2.4 Ghz op 20 Mhz brede kanalen, en collission detection aan.


Bufferbloat

Naast Wifi problemen kan bufferbloat ook voor vertraging zorgen, met name wanneer er meerdere gebruikers heel actief zijn. Lees meer hier.

No comments:

Post a Comment