Wednesday, September 26, 2018

Antenneversterker icm. Ziggo en oude bekabeling (Dutch)

Dutch. DIY.

Wanneer gebruik je een antenneversterker? Alleen wanneer het nodig is 🙂

Deze tekst is gebaseerd op Ziggo als ISP, maar geldt natuurlijk ook grotendeels voor andere kabelaars.


Pas op!

Je kunt niet zomaar een versterker toepassen!

Eerst een waarschuwing om de verwachtingen te temperen...

Teveel versterken kan het signaal juist slechter maken! Daarnaast zitten er nog wat haken en ogen aan bij het gebruiken van oudere bekabeling.


Wanneer nodig?

  • Wanneer de bekabeling naar de TV te lang wordt (meer dan 10 meter)
  • Wanneer je meerdere TV's tegelijk aansluit en daardoor splitters nodig hebt, waardoor het signaal te slecht wordt
  • Wanneer je te maken hebt met oudere bekabeling met als resultaat een slechter signaal


Signaal sterkte en kwaliteit

Vrijwel elke TV, maar ook bijvoorbeeld de Humax boxjes, hebben een functie waarmee je de sterkte en kwaliteit van het binnenkomende signaal kunt uitlezen. Je vindt hier vaak drie getallen:

  • Level - signaal sterkte
  • Quality - kwaliteit van het signaal
  • BER - bit error rate

Het streven is een BER van 0. Een lage bit error rate is vaak nog acceptabel, maar als de BER te hoog wordt krijg je 'blokken' in het beeld, en valt het geluid af en toe weg.

Quality is min of meer hetzelfde, maar geeft de kwaliteit op een andere manier weer. 0% is geen bruikbaar signaal, 100% is een perfect foutloos signaal.

Level is de sterkte van het signaal. Een sterker signaal kan beter herkent worden door de TV. Is het TV signaal echter teveel vervormd dan kan de TV er helaas niets mee, hoe sterk het signaal ook is.

Je wilt dus quality en level op een voldoende nivo hebben, zodat je een BER van 0 krijgt. Welk nivo voldoende is verschilt per locatie en per kanaal.

Niet alle digitale kanalen zijn even gevoelig voor storingen en demping!

Check dus ieder kanaal apart voor signaal sterkte en kwaliteit. Vaak werken NL1, 2 en 3 wel storingsvrij, maar bijvoorbeeld National Geographic niet!

In mijn situatie had ik een signaal level van 30%, en op veel kanalen een quality van minder dan 70%, wat leidde tot storingen in beeld en geluid.


Werkzaamheden Ziggo

Werkzaamheden Ziggo kunnen leiden tot een kleine verbetering of verslechtering van het signaal. Na werkzaamheden in de wijk waar ik woon waren een deel van de kanalen opeens niet meer goed. Aangezien ik op het randje van een bruikbaar signaal zat door de (slechte) bekabeling in mijn huis is het dan een beetje lastig om Ziggo de schuld te geven...


Oude bekabeling

Oudere bekabeling was nooit bedoeld voor digitale TV. Je vindt de oude RG59U kabel in de meeste (oudere) installaties. Helaas zijn er heel veel verschillende varianten, en sommige van de goedkopere kabel is ronduit slecht.

Mogelijke problemen:

  • Demping - het signaal verzwakt over langer afstand, geldt voor vrijwel alle oude kabels
  • Afscherming - andere storingsbronnen verminken het signaal omdat de afscherming onvoldoende is
  • G4 / G5 - RG59U kabel was nooit ontworpen voor afschermen tegen G4 / G5 mobiele zendmasten, woon je dichtbij een G4 / G5 zendmast, dan zul je daarvan last kunnen hebben op je TV signaal


Koka

Vaak is het vervangen van de oude RG59U kabel door een nieuwere kabel (bijvoorbeeld de Koka kabel) een oplossing. De demping vermindert, de afscherming is beter, en het signaal is weer bruikbaar.


Soms gaat dit niet omdat de oude kabel niet zomaar vervangen kan worden, of de lengtes te groot zijn. Dan biedt een antenne versterker mogelijk uitkomst.


Uitgangs situatie

Een normale Ziggo 'TV en Internet' installatie zal er zoiets uitzien (klik op de afbeelding om te vergroten):



Het TV en internet signaal komt binnen op een AOP (een door Ziggo geleverd aansluitpunt). Meestal zit daar op geprikt een kleine passieve splitter, met een TV, radio, en internet aansluiting (het lichtgroene en groene blokje in bovenstaande tekening).

De internet aansluiting gaat dan weer naar het modem. De TV aansluiting uiteraard naar de TV.

Een AOP ziet er zo uit:



In mijn geval de meest linker variant, met inderdaad de erop geprikte splitter (los te halen door deze te verdraaien).


Twee TV's met passieve splitter

Is je signaal voldoende sterk, dan kun je met een eenvoudige splitter twee TV's aansluiten (klik om te vergroten):



Is je signaal niet voldoende sterk, en kun je de bekabeling niet vervangen, of heeft het vervangen niet voldoende geholpen, dan heb je een antenne versterker nodig.


Hirschmann HMV41 of Technetix FRA-752NKK

Welk type versterker maakt niet zoveel uit, mits deze geschikt is voor digitale TV kanalen. Bij de lokale doe-het-zelf markt lagen meerdere types, waaronder deze twee. De Technetix vind je ook wel onder andere merknamen en typenummers in het schap. Twijfel je, kies dan in ieder geval voor een exemplaar met 'kabelkeur'.


Retour kanaal

Een retour kanaal is alleen belangrijk wanneer je een interactive TV of TV box gebruikt, en / of wanneer je modem te ver weg van het AOP punt staat.


Bandbreedte

De versterker moet geschikt zijn voor digitale TV. De Hirschman ondersteunt grotere bandbreedtes, maar voorzover ik weet gebruikt Ziggo deze (nog?) niet.


Versterking per poort

Het is het meest praktisch wanneer iedere poort een ander nivo van versterking heeft. Dit staat niet altijd op de doos, dus kijk eerst even op de website van de fabrikant.

De Hirschman heeft een minimale versterking van 5 dB op de eerste poort. De Technetix heeft een versterking van 0 dB op de eerste poort. Dit kan belangrijk zijn.


Afsluitweerstanden en attenuators

Niet gebruikte poorten moet je voorzien van een afsluitweerstand. Bij de Hirschman moet je daarvoor een zogenaamde 'starterkit' kopen want deze zitten standaard niet bij de versterker. Beetje stom, dit. En maakt de Hirschman dus een behoorlijk stuk duurder. En een attenuator zit er dus uiteraard ook niet bij...


Antenneversterker aansluiten

Er zijn twee manieren om de versterker aan te sluiten, een beetje afhankelijk van het soort AOP punt.

Achter de bestaande splitter



Deze is makkelijk. Het signaal naar het modem blijft gelijk, het signaal naar de TV's wordt versterkt.

Natuurlijk is het ergens onlogisch... eerst splits je het signaal (groene blokje) wat het signaal verslechterd, vervolgens versterk je het weer met de antenne versterker (blauwe blokje).


In plaats van de bestaande splitter

Kun je de splitter los 'draaien' van het AOP dan kun je het modem achter de antenneversterker plaatsen.


Nu is het even oppassen: gebruik je een antenne versterker waarbij het signaal naar het modem (paarse blok) ook versterkt wordt (bijvoorbeeld met de Hirschman) dan kan het signaal TE STERK zijn voor het modem. Je kunt dit in het modem uitlezen.

Mocht het signaal te sterk zijn, dan heb je drie oplossingen: toch weer gebruik maken van de splitter op het AOP, een andere antenneversterker gebruiken (bijvoorbeeld de Technetix) of een attenuator (verzwakker) toevoegen (rode blokje in tekening). Helaas liggen attenuators vrijwel nooit in het schap van de bouwmarkt, dus moet je weer iets online bestellen. Handig...


Mijn (oude) situatie

Noot 1: de coax was niet makkelijk te vervangen door Koka, voordat iemand dat begint te roepen 🙂

Noot 2: het werkte dus voorheen wel, maar ik heb nooit gelet op signaal kwaliteit of BER. De kans is dus groot dat het maar 'net' werkte...

Noot 3: internet werkte wel zonder problemen, zowel voor als na de werkzaamheden van Ziggo.

Er stond nog een TV beneden welke ook moest worden aangesloten. Na wat rond gekeken te hebben op het Internet kwam ik tot de volgende conclusies:

1. Kabellengtes (15 en 20m) waren lang genoeg om over een versterker na te denken.

2. 30% signaal is wel erg weinig... Ja, het zou moeten werken met alles meer dan 'x%' maar ja...

3. Het werkte nu al niet, dus met een extra splitter zou het er zeker niet beter op worden 🙂

4. Koka kabel zou een stuk beter zijn (maar zijn niet zomaar te vervangen zonder het nodige breekwerk.)

De kabel naar boven is 'dik', 7 mm, goede kwaliteit, dunne folie + dik alu vlechtwerk, witte kern, maar volgens opschrift 'CATV geschikt / RG59U'. Geen Koka dus, al lijkt het er erg veel op.

De kabel beneden is dun, ca. 6 mm, RG59U, dunne folie met veels te dun koper vlechtwerk. Goedkope prutskabel. Maar deze kabel ligt voor een deel in een en dezelfde buis als twee ethernet kabels. Ja, het is niet goed, maar zonder sloopwerk niet te vervangen.

5. Er zijn geen G4 zendmasten in de buurt.


Oplossing

Omdat ik de kabel niet zomaar kon vervangen heb ik de gok genomen het eerst te proberen met een antenne versterker... gelukkig werkte dat 😅

Mijn setup ziet er als volgt uit (klik om te vergroten):



Meterkast


Misschien een beetje overkill, maar als je iets doet moet je het goed doen... Ik heb een Hirschmann HMV41 antenne versterker en wat connectors opgehaald. (Let op: vergeet niet de 'starter' set erbij te nemen, anders heb je geen afsluit weerstanden, beetje stom, dat).

(Het worden wel steeds meer gadgets in de meterkast... een Beeclear, een Ziggo TC7210, een Homematic relais voor de stadsverwarming, een alarm systeem, een warmte wisselaar voor warm water... en zelfs een electriciteits meter! 😏)

De nieuwe F-stekers van Hirschmann werken overigens NIET fijn, en passen alleen maar op de Koka kabel. Heb je andere kabel dan passen ze niet. Hornbach had alleen maar F-stekers van Hirshmann, maar een andere bouwmarkt had exemplaren welke ook op de 'dunne' RG59U kabel pasten.

In mijn geval kon ik het modem rechtstreeks op de Hirschmann aansluiten, en bleef internet gewoon goed werken. Op alle TV kanalen krijg ik nu een signaal level van ten minste 70%, quality 100%, BER 0.

Kan ik eindelijk ongestoord Formule 1 boven en beneden kijken 😉

Go Max!


No comments:

Post a Comment